Amsterdam City Swim

Zwemmen is toegankelijk, gezond en zwaar uitdagend!

9 september 2018, Amsterdam City Swim

‘Dit unieke sociale zwemevenement is elk jaar weer een persoonlijke uitdaging met een geweldige achterliggende doelstelling.’

ACS Brug1

Ga de uitdaging aan! Zwem twee kilometer door de Amsterdamse grachten en vecht mee tegen een genadeloze ziekte. Koningin Maxima, Pieter van den Hoogenband, Beau van Erven Dorens en vele anderen gingen je voor.

De Amsterdam City Swim is de ultieme openwater uitdaging door de grachten van Amsterdam. Het is niet alleen een persoonlijke prestatie, jouw deelname draagt ook bij aan de strijd tegen ALS.

Inschrijven
De Amsterdam City Swim is inmiddels een succesvol jaarlijks terugkerend evenement. Wil je onderdeel zijn van dit unieke evenement, houd dan de site van de ACS goed in de gaten voor verdere informatie.

Voorgaande edities

Jaargang Aantal deelnemers Opbrengst
Amsterdam City Swim 2012 1.100 € 740.000,-
Amsterdam City Swim 2013 2.000 € 1.770.766,-
Amsterdam City Swim 2014 2.000 € 2.160.492,-
Amsterdam City Swim 2015 2.500 € 1.832.248,53
Amsterdam City Swim 2016 2.966 € 2.016.413,44
Amsterdam City Swim 2017 2.679 €1.742.277,07


Historie
De Amsterdam City Swim is ontstaan nadat veertien vrienden, ‘de Hellespont Swimmers’, de Bosporus zijn overgezwommen voor hun gezamenlijke vriend Weert-Jan Weerts. Weert-Jan heeft zijn strijd verloren en is inmiddels overleden aan ALS. ‘De Hellespont Swimmers’ haalden met deze actie geld op voor Stichting ALS Nederland. Al snel ontstond het idee om een zwemtocht van 2028 meter te organiseren door de Amsterdamse grachten.‘Samen in het diepe, voor Weert-Jan Weerts en voor alle patiënten die lijden aan deze meedogenloze ziekte.’ Geïnspireerd door de vele positieve aanmoedigingen, donaties en vooral door het contact wat zij hadden met Weert-Jan Weerts zelf, gaan zij onverminderd door. Aandacht voor de ziekte ALS en geld bijeen brengen voor onderzoek naar deze ziekte zijn daarbij de drijfveren.

Het goede doel
Bij de oprichting van ‘Stichting Amsterdam City Swim’ werd besloten dat er minimaal drie jaar gezwommen zou worden voor Stichting ALS Nederland. Stichting Amsterdam City Swim heeft nu besloten zich aan ALS te committeren totdat ALS ‘van de kaart is’. Stichting ALS Nederland is bijzonder blij met de aandacht die de Amsterdam City Swim weet te verkrijgen voor ALS en in het bijzonder natuurlijk met de opbrengst die ten goede komt aan een aantal geselecteerde projecten. In totaal zijn er 5 projecten geselecteerd; Project MinE, Project FTD, Project ‘ALS Treatment Institute’, Project Kennisplatform en Project ALS-carE (a program for ALS care in Europe).

Veiligheid en waterkwaliteit

  • Bij onweer wordt het evenement c.q. de start verschoven.
  • Veiligheidsdiensten zorgen voor de veiligheid van de deelnemers in het water en op de kade.
  • Alle deelnemers dienen vooraf een gezondheidsverklaring en disclaimer te ondertekenen.
  • Het water in de grachten is weliswaar geen officieel zwemwater, toch is het nog nooit eerder zo schoon geweest. En dankzij innovatief onderzoek en nieuwe technieken wordt het grachtenwater steeds schoner.
  • Voor de Amsterdam City Swim doet Waternet er alles aan om de waterkwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen; intensieve controles van het water, verwijderen extra drijvend en niet drijvend vuil uit de grachten en spoelen de grachten door waar nodig.

Contactgegevens: Logo ACS
Stichting Amsterdam City Swim
Kerkstraat 45
1191 JD OUDERKERK AAN DE AMSTEL
020 – 4969172

E-mail: info@amsterdamcityswim.nl
Website: www.amsterdamcityswim.nl
Facebook: www.facebook.com/amsterdamcityswim
Twitter: @amsterdamcitysw
YouTube: www.youtube.com/amsterdamcityswim


De Amsterdam City Swim wordt mede mogelijk gemaakt door:

knrm       marine