Column ‘De impact van het coronavirus’

Gorrit-Jan Blonk, Directeur – Bestuurder van Stichting ALS Nederland, deelt zijn ervaringen over de impact van het coronavirus.

Wat is dit een bizarre tijd. Terwijl wij, samen met de patiëntenvereniging ALS Patients Connected (APC) en het team van het ALS Centrum, ons 24/7 inzetten om een halt toe te roepen aan ALS, PSMA en PLS, overkomt ons allen nu het coronavirus. Een virus dat op dit moment alles en iedereen in zijn greep houdt.

 Op het moment dat premier Rutte in de persconferentie op 16 maart meldde over groepsimmuniteit besloten wij als managementteam meteen dat iedereen bij Stichting ALS Nederland, op onze office manager na, thuis moest gaan werken. Met de nieuwe technologie kan dat gelukkig. Alle afspraken en overleggen verlopen via video-call. Een goed alternatief, je hebt dan toch contact met elkaar. Maar na twee weken ga ik onze contacten op kantoor toch missen. Waar ik normaal gesproken op maandag een beetje hor en dol werd omdat op deze dag iedereen op kantoor is, zit ik nu thuis en mis ik de levendigheid. Tja, het is even niet anders, we roeien met de riemen die we hebben.

Op 22 maart werden de regels aangescherpt en inmiddels hebben we begrepen dat deze tot 28 april gehandhaafd blijven. Naast sluiting van horeca en scholen werden alle evenementen tot 1 september verboden. Begrijpelijk, maar evenementen zijn wel onze grootste bron van inkomsten. Het ene na het andere evenement werd inmiddels geannuleerd. Eerder speelde al de vraag ‘wat doen we met de Tour du ALS op 11 juni?’ binnen het projectteam van de Tour du ALS. Is het virus dan over? Wat zijn de risico’s? Waar we normaal gesproken uitdagingen niet uit de weg gaan, was nu de beslissing unaniem: annuleren. Alle deelnemers, vrijwilligers, sponsoren en andere betrokkenen zijn geïnformeerd en gelukkig zijn de reacties begripvol. Natuurlijk overheerst teleurstelling maar iedereen vindt het volstrekt logisch.

Niet alleen valt het doek voor Tour du ALS, inmiddels hebben veel meer acties en evenementen zoals de Amsterdam City Swim en een groot aantal A Local Swims de moeilijke beslissing genomen. Heel jammer voor de organisatie, de deelnemers, vrijwilligers en sponsoren die al veel tijd en energie er in gestoken hadden. Het is niet anders. We gaan ons nu richten op Toer voor ALS die op zondag 11 oktober 2020 plaatsvindt en de organisatie van Tour du ALS in 2021. Daarnaast stoppen we energie en creativiteit in de andere fondsenwervende mogelijkheden die er nog wel zijn of weer gaan komen.

Wij zijn  in gedachten bij alle patiënten met ALS, PSMA of PLS die nu meer dan anders gevangen zijn, zowel in hun eigen lichaam maar ook in hun eigen omgeving. En hun naasten die evenzeer extra worden geraakt.  Wij wensen iedereen sterkte en beterschap die getroffen is door corona. Let op elkaar, blijf gezond en dan zien wij elkaar hopelijk snel weer.