Schenken met belastingvoordeel

Door onze ANBI-status als goed doel is een periodieke schenking via een overeenkomst volledig aftrekbaar. Zo krijg je een deel van het bedrag terug van de Belastingdienst. Dat is mooi meegenomen!

Belastingvrij schenken is heel makkelijk:

 1. Leg je periodieke schenking schriftelijk vast in een overeenkomst.
 2. Bepaal zelf hoeveel je geeft. Je kunt in termijnen betalen.
 3. De gift is elk jaar hetzelfde bedrag.
 4. De overeenkomst geldt voor 5 jaar (of langer).
 5. De jaarlijkse gift moet voor 1 januari op de rekening van het goede doel zijn bijgeschreven.

Je belastingvoordeel verwerken in de schenking?
Veel mensen kiezen ervoor ook het belastingvoordeel (het geld dat ze terugkrijgen van de belastingdienst) in de schenking op te nemen. Wil je weten hoe je dit berekent voor jouw situatie? Bekijk dan het rekenvoorbeeld hieronder en gebruik deze handige rekentool.

Rekenvoorbeeld

 • Stel je wilt € 80 per jaar netto doneren en je hebt een jaarinkomen van € 36.000.
 • De tool rekent uit dat als je € 128 doneert via de schenkingsovereenkomst, je € 48 terugkrijgt van de belasting.
 • Dus: wanneer je een schenkingsovereenkomst afsluit voor € 128, doneer je dankzij je belastingvoordeel uiteindelijk netto € 80.

* Voor losse giften is een drempel van 1%, met een minimum van € 60 en een maximum van 10% van het drempelinkomen wat je mag aftrekken. Bij een periodieke schenking geldt dit allemaal niet. 

Zo werkt periodiek schenken met belastingvoordeel
Het is heel simpel. Vul de online overeenkomst in en teken deze digitaal. Je krijgt een automatische bevestiging nadat je het invullen hebt afgerond. Ook sturen we je een bevestigingsmail met meer informatie. Let op; nadat je de online overeenkomst hebt afgerond, kun je geen wijzigingen meer doorvoeren.

Online schenkingsovereenkomst

Je kunt er ook voor kiezen om een voorbeeld overeenkomst te downloaden en ingevuld naar ons op te sturen. We sturen je dan een getekend exemplaar retour. Stuur je overeenkomst naar:

Stichting ALS Nederland, t.a.v. Anja Bramsen
Koninginnegracht 7, 2514 AA Den Haag
(of, zonder postzegel naar:) Antwoordnummer 16090, 2501 VE Den Haag

Per mail naar info@als.nl sturen kan natuurlijk ook.

Houd er rekening mee dat (gewone) giften die je eerder in een jaar hebt gedaan, niet meetellen bij de overeenkomst. De Belastingdienst hanteert daarbij de datum van afsluiten van de schenkingsovereenkomst.

Marian de Bel - Roos

"Mijn moeder is in 2015 overleden aan ALS. We hebben van dichtbij meegemaakt wat een afschuwelijke ziekte ALS is en willen bijdragen aan een oplossing. Daarom geven we via een periodieke schenking. Zo schenken we meer, terwijl we netto hetzelfde kwijt zijn."

Veel gestelde vragen over schenken

Automatische incasso of zelf overmaken
Je kunt er voor kiezen om je periodieke schenking zelf over te maken of dit via een automatische machtiging te doen. Dan weet je zeker dat je gift op tijd is bijgeschreven op onze rekening. Download hier een voorbeeld betalingsvolmacht.

Per post de formulieren opvragen kan ook
Ontvang je het (voorbeeld)schenkingsformulier en/ of de betalingsvolmacht voor de automatische incasso liever per post? Natuurlijk sturen we je graag een exemplaar toe. Mail naar info@als.nl of bel 088 – 666 0 333.

Wist je dat?

Dankzij onze ANBI-status betalen wij geen belasting over deze inkomsten. Jouw donatie wordt dus voor 100% besteed aan onderzoek naar ALS.

Kijk ook bij de veel gestelde vragen over schenken
 • Vraag de brochure Schenken en Nalaten aan

  Alle informatie over schenken aan Stichting ALS Nederland overzichtelijk op een rij.

  Vraag de brochure aan

  Heeft u een vraag?

  Stel hem aan Anja Bramsen.