Schenken met belastingvoordeel, een duidelijk voorbeeld

Doneren aan Stichting ALS Nederland kan op verschillende manieren. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij naar Wat kun jij doen.

Eén van de manieren om te doneren is via een schenkingsovereenkomst. Over deze vorm van doneren vertellen wij meer.

Stichting ALS Nederland is een Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI-instelling). Dit betekent dat uw standaard giften aan ALS, indien tussen de 1 en 10 procent van uw verzamelinkomen, aftrekbaar zijn van uw belastbaar inkomen. Voor nog meer belastingvoordeel gaat u een periodieke schenking aan. Natuurlijk kunt u ook uw huidige periodieke gift omzetten naar een overeenkomst.

Met een schenkingsovereenkomst kunt u ons met een hoger bedrag steunen, doordat de belastingdienst meebetaalt. U schenkt jaarlijks een vast bedrag over een periode van minimaal vijf jaar. De schenking is dan aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als persoonsgebonden aftrek.
Hiermee draagt u bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en oplossing van ALS.

Wat zou uw voordeel zijn?

Een rekenvoorbeeld: voor personen die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt, volgens de nieuwe tarieven per 01-01-2018. Wat u werkelijk betaalt, hangt af van de belastingschijf waarin uw inkomen valt (*).

Voorbeeld: donatie per jaar met vermeld belastingtarief U doneert U krijgt terug van de belastingdienst U betaalt werkelijk*
zonder overeenkomst € 120,- € 0,- € 120,-
met overeenkomst > 36,55% € 250,- € 90,- € 160,-
met overeenkomst > 40,85% € 500,- € 205,- € 295,-
met overeenkomst > 51,95% € 1.000,- € 520,- € 480,-

Voorbeeld: u doneert € 500,- x 40,85(%) = € 205,- > € 500 – € 205 = € 295,- betaalt u werkelijk.

Bas van Rhijn verloor zijn moeder in 2006 aan ALS.

Hij en zijn vrouw Sandra steunen sindsdien Stichting ALS Nederland via een periodieke schenkingsovereenkomst om de strijd van hun moeder tegen ALS voort te kunnen zetten.

Wij hebben van dichtbij meegemaakt wat deze uitzichtloze ziekte met een mens kan doen. We krijgen er ‘ons mam’ niet meer mee terug maar we hopen dat onze steun bij zal dragen aan een betere toekomst voor ALS-patiënten.