Stappen bij een testament

Het opstellen van een testament is geen alledaagse bezigheid, daarom hebben we de belangrijkste stappen op een rij gezet.

 1. Kies een notaris
  Wij adviseren om uw wensen door een notaris vast te laten leggen. Dit kan een notaris in de buurt zijn. Maar het is ook mogelijk om online, voor een vast laag bedrag en in uw eigen tempo, een testament te regelen. Bijvoorbeeld via nutestament.nl.
 2. Bepaal aan wie u nalaat
  Kiest u ervoor om geld aan uw dierbaren en/of Stichting ALS Nederland na te laten?
 3. Wie wordt executeur?
  Een executeur is iemand die na uw overlijden de nalatenschap afwikkelt. Het is niet verplicht om een executeur te benoemen, maar wel verstandig. Wij raden u aan om vooraf te vragen of deze persoon de taken van executeur op zich wil nemen. U kunt Stichting ALS Nederland ook benoemen tot executeur.
 4. Wat zijn uw wensen?
  Wat wilt u aan wie nalaten en waarom? Het is goed om vast te leggen wat uw wensen zijn.  Denk daarbij aan bezittingen (huis, inboedel, auto, vorderingen), persoonlijke eigendommen (sieraden, foto’s, dagboek) maar ook bijvoorbeeld huisdieren.
 5. Wat wilt u en wat beslist niet?
  Het is ook goed om na te denken hoe u uw laatste levensfase en uitvaart vorm wilt geven. Ga hierover in gesprek met dierbaren, want dan kunnen zij in uw geest handelen. Klik hier voor tips om het gesprek te starten.
 6. Het testament
  Zodra de notaris alles heeft vastgelegd in een testament en het document naar wens is wordt het ondertekend. De notaris bewaart het origineel en registreert het testament bij het Centraal Testamentregister. Hiermee worden eventuele vorige testamenten overschreven. Door de registratie is uw testament altijd te achterhalen. Natuurlijk ontvangt u een kopie.
 7. Laat het ons weten
  Neemt u Stichting ALS Nederland op in uw testament? Dat vinden wij natuurlijk een heel mooi gebaar! Wij stellen het op prijs als u ons dit laat weten. Zo kunnen wij u op de hoogte houden van ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar de oorzaken en behandeling van ALS. En we kunnen u uitnodigen voor bijvoorbeeld onze open dag in het ALS Centrum.

Doe hieronder de handige Testamenttest zodat u in een paar overzichtelijke stappen kunt zien wat voor u de beste oplossing is.

“Ik heb mijn man verloren aan ALS, daarom heb ik de stichting in mijn testament opgenomen. Mijn man zou het hier zeker mee eens zijn geweest. Hij heeft tijdens zijn ziekte zelf aan allerlei onderzoeken meegedaan, op die manier leverde hij zijn bijdrage om een oplossing te vinden voor ALS. “

 • Roos Borst-Meijer

 • Brochure downloaden

  Alle informatie over nalaten aan Stichting ALS overzichtelijk op een rij?

  Brochure aanvragen