Fernando Ricksen – De Finale Strijd

21 april 2017

Fernando Ricksen – De Finale Strijd

Fernando Ricksen, oud-topvoetballer bij o.a. Glasgow Rangers en Fortuna Sittard, heeft sinds 2013 ALS. Hij heeft samen met zijn gezin, vrienden en sportjournalist Vincent de Vries een documentaire gemaakt waarin hij zijn Finale Strijd heeft laten vastleggen. Acht maanden lang volgde de camera hem overal. Het resultaat is een emotioneel en indrukwekkend portret van een heel strijdbare man. Fernando wilde graag laten zien wat ALS is, en hoe hij leeft met deze genadeloze ziekte.

Documentaire
Fernando Ricksen twijfelde geen moment toen hij in de zomer van 2016 werd benaderd om mee te werken aan deze RTL 7-documentaire. Hij begreep als geen ander dat het nu eens niet zou gaan over zijn mooie momenten als voetballer, maar over de moeilijkste momenten van zijn leven: “Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar. Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden.” Met daarin bijzondere momenten, zoals de ontmoeting met Cristiano Ronaldo in Madrid, maar ook de pijnlijke momenten; hoe hij wordt aangekleed, gewassen en gevoed. Hij liet de camera zelfs toe in het ziekenhuis van Glasgow waar hij regelmatig zijn controles en operaties onderging. Alleen op de wc ging de deur dicht.

Vechtlust

Zijn bestseller ‘Vechtlust’ kwam uit in 2013, ook in samenwerking met Vincent de Vries. Hierin vertelt hij openhartig over zijn verslavingen en veroveringen uit de tijd dat hij voetbalde bij Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg en Oranje. Bij de presentatie van zijn boek in De Wereld Draait Door, onthult Fernando de diagnose ALS te hebben gekregen. Drie jaar later besluit hij zijn leven met ALS vast te laten leggen.

Het leverde een bijzonder document op, waarbij zowel met het VSB-fonds als Stichting ALS werd samengewerkt. Na berichtgeving in de Nederlandse en Britse pers over het belang van ‘Fernando Ricksen – De Finale Strijd’, waren het met name de voetbalsupporters die dit project omarmden en massaal geld doneerden. En dat is bewonderenswaardig, helemaal omdat het niet alleen fans van Glasgow Rangers waren die steunden, maar ook die van aartsrivaal Celtic.

Bekijk de documentaire ‘Fernando Ricksen – De Finale Strijd’

Sportjournalist en documentairemaker Vincent de Vries vertelde er, samen met Fernando’s goede vriend Evgeniy Levchenko, op woensdag 19 april over in RTL Late Night
De documentaire is gemaakt in samenwerking met Stichting ALS Nederland.
Wil je ook helpen in de strijd tegen ALS, doe dan nu een donatie voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS via onderstaande button.

Vecht mee tegen ALS