Development of an oxidative stress-­specific biomarker assay

Development of an oxidative stress-­specific biomarker assay

Waarom het project Development of an oxidative stress-­specific biomarker assay (3NT and/or 8OHG-­RNA) to be used as PD-­biomarker assay in ALS clinical trials?

Ontwikkeling van een oxidatieve stress-­specifieke biomarker assay (3-NT en/of 8OHG-­RNA) voor gebruik in ALS klinische studies

Oxidatieve stress, een conditie die ontstaat door een overmaat aan vrije zuurstofradicalen, blijkt belangrijk in de pathologie van ALS. Anti-­oxidanten of stoffen die zuurstofradicalen kunnen wegvangen zoals edaravone (Radicava) zijn daarom interessant als medicijn voor ALS. Om de effectiviteit van dit soort medicijnen in klinische studies te bevestigen en om deze studies mogelijk te versnellen is het hebben van oxidatieve stress biomarkers zeer waardevol. Treeway wil onderzoeken of twee geselecteerde testen voor het meten van de oxidatieve stress biomarkers 3-­nitrotyrosine en 8-­OH(d)G in plasma, CSF en/of urine van ALS patiënten gekwalificeerd kunnen worden voor gebruik als oxidatieve stress biomarker testen in klinische vervolgstudies.

[projectnr. 2017-62]
Looptijd
0,5 jaar (2017 - 2018)
Begroting
€ 109.000,-