31 augustus 2016

Pieter Steinz (52) overleden

 

Afgelopen dinsdag bereikte ons het treurige nieuws dat schrijver en journalist Pieter Steinz op 52-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van de ziekte ALS. Onze gedachten gaan uit naar hem en zijn geliefden.

Foto: Cleo Campert

Pieter Steinz. Foto: Cleo Campert

Hij leed sinds drie jaar aan de ziekte ALS, waarover hij afgelopen jaar het boek ‘Lezen met ALS’ publiceerde. Dit boek gaat over de verbintenis van het verloop van zijn ziekte en de boeken die hij las en herlas. Steinz kenden we van zijn tv-optredens bij De Wereld Draait Door, waarin hij meerdere keren te gast was. Hij publiceerde daar in 2015 samen met zijn dochter Jet het geactualiseerde en degelijk bewerkte editie van zijn leesgids Steinz. Later bleek dat dit zijn laatste twee bibliografieën zouden zijn.

Het grootste succes bereikte Steinz in 2014, toen hij Made in Europe schreef. Het is een geïllustreerd boek met 104 korte en 104 lange essays over de culturele verworvenheden van Europa. Dit boek is bekroond met diverse prijzen, waaronder De Gouden Tulp voor het informatiefste boek van 2014. Een ander succes was Lezen etcetera, die hij in 2003 uitbracht.

Wij hebben veel bewondering voor het werk dat Pieter Steinz heeft geleverd.