Cees Campfens

Het is 27 december 1957 als in de vroege morgen Cees Campfens wordt geboren. Hij groeit op in het rustige dorp Middelharnis. Cees is de middelste van de drie kinderen in het winkeliersgezin. Op zondagen en in de vakanties trekt het gezin er vaak samen op uit met de zeilboot. Het varen wordt de kinderen Campfens met de paplepel ingegoten. Tijdens zijn jeugd is de sportieve Cees dan ook vaak in en op het water te vinden.

Na de Hogere Technische School studie en de militaire dienstplicht start Cees zijn loopbaan in zijn geboortedorp bij een architectenbureau. Al snel begint hij daarnaast eenmansbedrijf Campfens waarmee hij zich richt op bouwbegeleiding en ontwikkeling. Cees reist in de jaren die volgen voor zijn vak de hele wereld over. De liefde voor zeilen blijft. In 1989 verliest hij zijn hart aan de mahonie houten wedstrijdboot de ‘Morningtown’ en verbindt hij zich aan haar voor de rest van zijn leven. Dan, in 1993 ontmoet hij de échte liefde van zijn leven: Jolanda. De vriendschap verandert in liefde en als Jolanda later onverwachts zwanger raakt, vraagt Cees haar, geheel in stijl, ten huwelijk. Dan wordt zoon Reinout (1998) geboren en komt in 2000 dochter Floor ter wereld. Het gezin is compleet.

In de tussentijd is de eenmanszaak op een laag pitje gezet. Twee managementfuncties bij verschillende bedrijven later, komt er een nieuwe uitdaging op zijn pad. Cees wordt directeur in Hilversum waar hij met zijn gezin heen verhuist. Nadat Cees zijn baan verliest, vindt hij na een stressvolle periode opnieuw een baan als directeur in de oude vertrouwde omgeving. In 2006 verhuist het gezin naar een prachtig stek in Kortgene. Een paradijs voor iedereen en waar Cees volop geniet en gelukkig is. Hij weet een goede balans te vinden tussen zijn werk en gezin want hij is vreselijk graag, ook gewoon thuis. Als Cees in 2009 onderweg is naar zijn werk, krijgt hij vreselijke krampen in zijn linkerarm en tintelingen in zijn vingers. Hij denkt in eerste instantie aan een infarct, maar in het ziekenhuis is niets te vinden. De klachten blijven en er is sprake van krachtverlies in zijn handen en armen. Na vele onderzoeken wordt de diagnose ‘Focale Motor Neuron Disorder’ gesteld, een ziekte waarmee je oud kan worden. Het gezin moet dit verwerken maar Cees is er nog.

Toch krijgt Cees na een stabiele periode last van fasciculaties, onwillekeurige spiersamentrekkingen, in zijn rechterarm en merkt hij verminderde kracht in zijn benen. Onderzoeken en uitsluitingen bevestigen de angst op 14 oktober 2011: ALS. De ziekte heeft een enorme impact op het hele gezin. Zijn houten dame verlaat hem. De ‘Morningtown’ verliest het van de ALS. Na 22 jaar kan hij niet meer van haar genieten. Cees heeft niet de behoefte om nog van alles te ondernemen. Hij had alles al gedaan wat hij wilde doen: een prachtig rijk leven. Op dat moment wil hij alleen maar zorgen dat alles is geregeld voor zijn gezin, ze moesten goed achterblijven. Het hechte gezin besluit dat Cees thuis blijft, tot het einde.

Het is een zware periode, maar de juiste mensen en positieve instelling maken het mogelijk. Cees draagt zijn ziekte met humor en klaagt nooit. Hij is een man met een duidelijke mening en weet anderen met gemak te overtuigen. Daarom zet hij zich dan ook volledig in voor de strijd tegen ALS. De familie Campfens is een praktische familie, ook in hun oordeel over de deelname van Cees aan de campagne. In het ALS Magazine in mei 2014 zegt Floor: ‘En ik heb van papa een dikke zwarte stift gekregen om een grote snor op zijn gezicht te tekenen wanneer hij in een bushokje hangt!’. Het is juist die combinatie die ervoor zorgt dat zij zich zo goed staande weten te houden. Cees is doelgericht en besluitvaardig, en met deze vastberadenheid vraagt hij in de campagne anderen door te gaan met zijn strijd want voor Cees is het helaas te laat. Hij overlijdt op 29 december 2017 aan de gevolgen van ALS.