Eet- en drinkhulpmiddelen

Indien de arm- en handfunctie minder wordt zal het zelfstandig eten en drinken ook moeilijker worden. Er zijn verschillende hulpmiddelen die eten en drinken gemakkelijker kunnen maken. Sommige hulpmiddelen zijn in (thuiszorg)winkels te koop. Denk hierbij aan een antislipmatje voor onder het bord, een bordrand (of gewoon een diep bord met hoge rand) en bestek met een extra dik handvat. Indien er meer advies op maat nodig is, informeer dan bij ergotherapeut van het ALS behandelteam.

Voor het drinken kun je denken aan rietjes, aangepaste bekers, maar ook aan een verstelbaar drinkstatief met kantelbare bekerhouder of rietjes met terugloopbeveiliging.

Eetapparaat

Een eetapparaat is een hulpmiddel waarbij mensen met ongecontroleerde bewegingen, bewegingsbeperking en verminderde spierkracht hun eten zelfstandig naar de mond kunnen brengen. De lepel of vork wordt mechanisch aangestuurd door op een knop te drukken of een joystick te gebruiken. Hierbij is het wel van belang dat de patiënt rechtop zit en veilig kan kauwen en slikken. Deze mogelijkheid kan het beste bekeken worden met de logopediste en ergotherapeut van het ALS behandelteam.

Kijk voor meer informatie op de website van het ALS Centrum.