Mantelzorg en onderzoek

Project mantelzorgers

Het project Mantelzorgers (Informal caregivers) vanuit het ALS Centrum richt zich op het vinden van de beste manier voor het ondersteunen van mantelzorgers. Het project is mogelijk dankzij financiering van Stichting ALS Nederland. Voor meer informatie over dit project klik je hier.

ALS naasten app, tips & info

In dit project is een speciale app ontwikkeld die informatie geeft aan mantelzorgers van mensen met ALS, die je eenvoudig op je smartphone installeert. Mantelzorgers raken tijdens het ziekteverloop van hun patiënt vaak overbelast. Het doel van de app is om expliciet aandacht te besteden aan hoe het gaat met mantelzorgers en hen te steunen in het vormgeven van hun zorgtaken. Uniek aan deze app, en anders dan in al bestaande apps voor mantelzorgers, is dat de informatie gepersonaliseerd is. Aan de hand van hoe de mantelzorger zich voelt (te inventariseren met de vraag: “Hoe gaat het?”) wordt een tip, compliment en/of verwijzing naar informatie van andere mantelzorgers aangedragen.

Lees meer over het onderzoek naar de app en hoe je deze kunt downloaden.

 

 

 

Project Informal Caregivers

Dit project richt zich op een heel belangrijke groep, namelijk de mantelzorger(s) rondom een ALS-patiënt. Deze betrokken familieleden en/of vrienden spelen een uitermate belangrijke rol in het verhogen van de kwaliteit van zorg en leven van de ALS-patiënt. Maar wie zorgt er voor hen? Hoe worden zij ondersteund in deze belangrijke taak? Uit onderzoek is gebleken dat het support aanbod aan deze groep onvoldoende is ontwikkeld, wat uiteindelijk ten koste gaat van de levenskwaliteit van zowel de patiënt als de mantelzorger en dat is zeker niet nodig.

Lees meer over het onderzoek naar mantelzorg