Rilutek

illustratie medicijn

ALS is een progressieve ziekte, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. Er is een medicijn, riluzole (merknaam Rilutek) waarmee het ziekteverloop wat geremd kan worden. De neuroloog of huisarts kan riluzole voorschrijven aan patiënten met ALS en PSMA.

Hoe werkt Rilutek?

De precieze oorzaak van ALS is nog niet bekend. Wetenschappers denken dat glutamaat – een stof die de prikkeloverdracht in de zenuwuiteinden verzorgt – een belangrijke rol speelt. Glutamaat is van nature aanwezig in het lichaam. Echter, bij ALS-patiënten is glutamaat in een te hoge, toxische concentratie aanwezig in de zenuwcellen. Deze sterven hierdoor af. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van Rilutek onbekend is lijkt het erop dat het middel, door de remming van glutamaat-afgifte, een gunstige invloed heeft en dus het verloop van de ziekte wat remt.

Hoe effectief is Rilutek?

Rilutek zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat. Hierdoor blijft ook de ademhaling beter. Uit onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, blijkt Rilutek het leven gemiddeld met drie maanden te verlengen. Deze periode kan echter per patiënt ook langer of korter zijn. Het effect van Rilutek is in de vroege fase van de ziekte het grootst. In deze fase, waarin de kwaliteit van leven nog redelijk is, wordt de meeste verlenging van het leven verkregen.

Rilutek geneest ALS niet. Ook de verschijnselen van de ziekte verminderen door dit medicijn niet. Rilutek is het eerste geregistreerde medicijn dat wordt voorgeschreven voor ALS. Verschillende lopende onderzoeken naar medicijnen richten zich op de effecten van Rilutek in combinatie met andere middelen.

Er zijn meerdere aanbieders van Rilutek. Op de website van Apotheek.nl vind je hierover meer informatie.Medicijnen