Verdikt water

Slikken is een ingewikkeld biologisch proces, en een goede controle van de mondspieren is hiervoor essentieel. Indien deze functie achteruit gaat zal de moeilijkheid van het slikken voor het eerst merkbaar zijn bij dun vloeibare dranken, zoals koffie, thee en water. Er is dan grote kans op verslikken en het niet goed kunnen ophoesten, terwijl het eten van vla of brood bijvoorbeeld nog wel goed gaat. Om de kans op verslikken en de daarmee gepaard gaande longproblemen te verkleinen kan vloeistof worden verdikt.

Er zijn verschillende soorten instant verdikkingsmiddelen (bijvoorbeeld Resource Thicken Up Clear) voor voeding en vloeistoffen die heel praktisch in gebruik zijn en ervoor zorgt dat voeding en/of drank snel de juiste dikte heeft. De smaak verandert bij gebruik niet en ook de consistentie blijft gelijk wanneer het verdikkingsmiddel met speeksel in aanraking komt. Het kan gebruikt worden om koude en warme dranken en (gepureerde) gerechten te verdikken. Overleg het gebruik van verdikkingsmiddelen met je logopediste en/of diëtiste voor de beste oplossing.