Wietolie

Wietolie is afkomstig uit cannabis. De werkzaamheid hiervan is niet bewezen bij ALS-patiënten. Het is bekend dat sommige patiënten wietolie gebruiken om met name de spasticiteit, onrust, pijn en speekselvloed te verminderen, en aangeven hier baat bij te hebben. Bij gebruik kan de eetlust verbeteren en kan het positieve effecten op de slaap en stemming hebben. Het heeft echter niet bij iedereen hetzelfde effect en ook de mentale effecten zijn voor iedereen anders. Van belang is om de mogelijkheden en de voor- en nadelen eerst te bespreken met de behandelend arts.

Belangrijk om te weten is dat in commerciële wietolie allerlei bestrijdingsmiddelen, bacteriën , zware metalen en schimmels kunnen zitten. Er bestaat ook medicinale wietolie, deze bevat geen schadelijke stoffen en een lagere concentratie van de stof tetrahydrocannabinol (THC). Deze laatste is alleen verkrijgbaar bij de Transvaal apotheek in Den Haag.

Het ALS Centrum over wietolie

Medicinale cannabis speelt vooralsnog geen rol bij de genezing van aandoeningen, maar kan wel de klachten doen verminderen. Dit is een zogenoemde symptomatische behandeling. Mogelijke positieve effecten zijn: vermindering van pijn door immobiliteit of spasticiteit, vermindering van speekselvloed, stimulatie van de eetlust, en positieve effecten op de slaap en stemming. Hogere doseringen kunnen een gevoel van euforie geven (‘high’ worden), dat langzaam verandert in een gevoel van kalmte en rust. Sommige patiënten ervaren dit als ‘een prettige afstand van de werkelijkheid’. Dit effect kan echter ook verwarring oproepen. De uitwerking kan dus van persoon tot persoon verschillen. Voor mensen met aanleg voor psychoses en voor mensen met psychoses of schizofrenie in de familie wordt het gebruik van cannabis afgeraden.

Visie

De werkzaamheid van cannabis bij de bestrijding van spasticiteit, pijn, speekselvloed en andere symptomen van ALS is vooralsnog niet bewezen. Medicinale cannabis is voor deze symptomen niet de voorkeursbehandeling.

Voor meer informatie over de visie van het ALS Centrum over cannabis, bekijk je hun website.