Medicijnen

Er is geen medicijn dat ALS geneest, het medicijn kan slechts het leven van een ALS-patiënt verlengen

illustratie medicijn

ALS is een progressieve aandoening, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. Er is een medicijn, riluzole (merknaam Rilutek) waardoor het ziektebeloop geremd kan worden. De neuroloog of huisarts kan riluzole voorschrijven voor patiënten met ALS en PSMA.

Hoe werkt Rilutek?

De oorzaak van ALS is niet bekend. Wetenschappers denken dat glutamaat – een stof die de prikkeloverdracht in de zenuwuiteinden verzorgt – een belangrijke rol speelt. Glutamaat is van nature aanwezig. Echter, bij ALS-patiënten is glutamaat in een te hoge, toxische concentratie aanwezig in de zenuwcellen. Deze sterven hierdoor af. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van Rilutek onbekend is, schijnt het middel, door de remming van glutamaat-afgifte, een gunstige invloed te hebben op het verloop van ALS.

 Hoe effectief is Rilutek?

Riluzol zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat. Hierdoor blijft ook de ademhaling beter. Uit onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, blijkt Rilutek het leven gemiddeld met drie maanden te verlengen. Deze periode kan echter per patiënt langer of korter zijn. Het effect van Rilutek is in de vroege fase van de ziekte het grootst. In deze fase, waarin de kwaliteit van leven nog redelijk is, wordt de meeste verlenging van het leven verkregen.

Rilutek geneest ALS niet. Ook de verschijnselen van de ziekte verminderen door deze medicijnen niet. Rilutek is het eerste geregistreerde geneesmiddel voor ALS. Verschillende onderzoeken naar medicijnen richten zich op de effecten van Rilutek in combinatie met andere middelen.

Er zijn meerdere aanbieders. Op de website www.apotheek.nl kunt u meer informatie vinden.Medicijnen

Zorgverlening, PLS, PSMA, informatie voor patiënten.