Wie is Jan Kramer?

 

Dit is Jan. Jan is inmiddels overleden.

Welvarende start

Het is 6 april 1974 wanneer Jan ter wereld komt in de havenstad Rotterdam. Jan zijn ouders zijn binnenvaartschippers en samen met zijn zusje Sylke woont hij tot zijn zevende aan boord van het schip. Jan verhuist daarna naar het schippersinternaat en volgt de lagere school en het VWO aan wal. Toch blijft de vaart hem aantrekken. Naast het VWO, en later de HEAO, was Jan heel vaak aan boord bij zijn ouders. Uit betrokkenheid en liefde voor de vaart behoudt hij daar een bijbaantje op het schip.

Op zijn 19de tijdens een zonnige vakantie naar Spanje komt Jan zijn grote liefde Karin tegen, zijn maatje voor het leven. Na zijn studie rijst de vraag: wat nu? Samen met Karin blijft de liefde voor de vaart en gaan zij aan boord bij zijn ouders. Dit bevalt zo goed dat ze uiteindelijk het schip van Jan zijn ouders kopen en ze varen samen ongeveer 10 jaar de binnenvaart.

Een gezin ontstaat; in 2003 wordt dochter Franka geboren en in 2005 zoon Casper. De kinderen betekenen alles voor Jan. Als Franka de leeftijd krijgt om naar het internaat te gaan verkopen ze het schip en gaat het gezin aan de wal wonen in Hendrik-Ido-Ambacht. Jan krijgt een baan bij het Nederlands Loodswezen. Samen met Karin en de kinderen leeft hij een gelukkig leven. Jan zit niet stil: Jan besluit om naast zijn werk te gaan studeren en na twee jaar rond hij zijn studie bedrijfskunde aan de universiteit af.

Het tij keert..

Dan slaat het noodlot toe. Niet lang na het afronden van zijn studie krijgt Jan de eerste fysieke klachten. Wat in januari 2014 begint met het niet om kunnen draaien van zijn autosleutel, eindigt april dat jaar in het ALS Centrum met de vernietigende diagnose: ALS.

Jan voelde de diagnose aankomen en is in eerste instantie niet erg van slag. Hij besluit om twee dagen thuis te blijven van zijn werk om zijn collega’s aan het idee te laten wennen dat hij ziek is. Hij heeft naast zijn rechter arm verder ook nog niet veel klachten. Tijdens die dagen besluit hij om alles uit het leven te halen wat er in zit ondanks het verdriet.

Ongetraind doet Jan één maand later mee aan de Tour du ALS. De Amsterdam City Swim is op dat moment al vol, maar dochter Franka wil graag meedoen. Ze krijgt een startbewijs en haalt ook nog eens het meeste sponsorgeld van iedereen op.

Ga door met mijn strijd… Wat kunt u doen?

Onvermoeibare inzet

Jan stelt een bucketlist op. Hij wil het maximale halen uit zijn kostbare tijd die hem nog rest met Karin en zijn kinderen. Maar hij denkt niet alleen aan zichzelf: Jan wil de ALS-patiënt een stem geven. Naar het idee van Robert Jan Stuit en Bernard Muller helpt hij samen met Matthijs Veenema een patiëntenvereniging opzetten: : ALS Patients Connected. Jan zet zich tot het bittere einde in voor alle ALS-patiënten. Hij blijft fietsen tijdens de Tour du ALS en hij blijft zwemmen tijdens de Amsterdam City Swim; met aanpassingen die door zijn toenemende verlamming steeds uitdagender worden.

Jan maakt zich sterk door op alle fronten ALS op de kaart te zetten. Hij geeft een unieke kijk in zijn leven tijdens het tv-programma ‘Zolang ik leef’ met Peter van der Vorst. Peter volgt hem vanaf het begin van zijn ziekte tot kort voor zijn dood. De reacties zijn overweldigend. Jan inspireert velen. Met zijn grote hart en tomeloze inzet weet hij mensen samen te brengen en te verbinden.

Jan spreekt meermaals zijn dankbaarheid uit naar Stichting ALSopdeweg!. Zij maken het alledaagse leven een stuk comfortabeler. In zijn rolstoelbus gaat hij voor ALS Patiënts Connected en zijn ambassadeurschap bij de Amsterdam City Swim het hele land door. Zijn missie wordt breed gedragen en zijn stralende glimlach brengt hem overal.

De wens: ga door met mijn strijd!

Jan gaat steeds verder achteruit. Maar ‘kan niet’ is voor hem geen optie. Mede door het sterke en liefdevolle netwerk dat hij om zich heen heeft gecreëerd, gaat alles ook ‘gewoon’ door. Zijn motto ‘Live Now!’ streeft hij ten volle na.

In november 2017 wordt Jan steeds zwakker en begint langzaam duidelijk te worden dat iedere maand die hij krijgt meer waardevol wordt. Jan is dankbaar voor elk moment. Dan volgt het besluit: een feest. Eén moment om met iedereen nogmaals het leven te vieren. Met hulp van een hele lieve en dierbare vriend en vriendin, vindt eind januari 2018 dit prachtige feestje plaats. Omgeven door positieve energie, want zo zijn Jan & Karin: onuitputtelijk positief.

Begin mei blijkt dat de sub-ileus die Jan al heel lang had is overgegaan in een ileus. Vanwege zijn slechte longfunctie is opereren niet meer mogelijk.

Op 7 mei 2018 neemt Jan afscheid van het leven.

Zijn wens, en ook die van alle prachtige mensen om hem heen: doorgaan met vechten tegen deze genadeloze ziekte.  Jan weet dat, hoe moeilijk het ook zal zijn, wij met trots kijken naar zijn poster en denken.. leef nu!

Jan Kramer 1974 – 2018

Ga door met mijn strijd… Wat kunt u doen?