We hebben de steun van de Vriendenloterij hard nodig. Luister mee naar de verhalen...

0 ALS-patiënten per jaar
3 jaar is de gemiddelde levensverwachting
0 patiënten overlijden jaarlijks in Nederland

Spraakmakende momenten

Deze momenten hebben ALS op de kaart gezet. Als vast beneficiënt van de Vriendenloterij kunnen we gezamenlijk zorgen dat ALS van de kaart gaat.

'Ik ben inmiddels overleden'

In 2011 lanceerden wij onze eerste campagne ‘Ik ben inmiddels overleden’. Deze campagne maakte landelijk enorme indruk en zette de ziekte ALS op de kaart. De naamsbekendheid van de ziekte ALS steeg van 20% naar 90% en de bereidheid te doneren steeg naar 45%.

Amsterdam City Swim

In 2011 begonnen 14 vrienden een inzamelingsactie voor ALS, de dodelijke zenuw-spierziekte waar hun vriend Weert-Jan Weerts aan leed. Inmiddels is deze inzamelingsactie uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement waar duizenden mensen uit het hele land aan meedoen. In 2012 deed koningin Maxima (toentertijd prinses) mee aan de Swim.

Ice Bucket Challenge

In 2014 gooide een golfer een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor ALS. Hij daagde iemand anders uit binnen 24 uur hetzelfde te doen. Geholpen door filmpjes op sociale media en wereldberoemde deelnemers zoals Barack Obama en Oprah Winfrey kreeg deze Challenge wereldwijd aandacht. In Nederland werd de challenge populair doordat Beau op TV een ijsbak over zich heen gooide. Meer dan 17 miljoen mensen deden mee, waarvan 100.000 in Nederland.

Online quizshow

Ook al waren alle events in 2020 afgelast, wij gaven niet op. Dát is de mentaliteit die we leren van mensen die ALS hebben. We organiseerden de online quizshow ‘ALS we het leven vieren’ boordevol muziek en entertainment. Bekende Nederlanders zoals René en Natasja Froger, Beau van Erven Dorens en Thomas Acda werkten mee. De eerste fondsenwervende online quizshow van Nederland was een feit!

Geen tijd te verliezen

In 2021 lanceerden wij onze derde landelijke campagne ‘Geen tijd te verliezen’. Het doel van deze campagne is meer fondsen werven voor onderzoek naar ALS. Met confronterende boodschappen vertellen niet de patiënten maar de nabestaanden hun verhaal. Het is een eerlijke campagne omdat we verhalen vertellen van mensen die daadwerkelijk te maken hebben met ALS. Nabestaanden weten als geen ander hoe groot de tijdsdruk is.

Unieke ALS-munt

Ter ere van onze nieuwste campagne ‘Geen tijd te verliezen’ bracht de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale ALS-munt uit. De gelimiteerde oplage van 5.000 stuks was binnen een week uitverkocht. Beau van Erven Dorens sloeg de eerste munt bij de Grote Kerk in Dordrecht. Hij slingerde samen met Astrid Wagner, die haar broer Oscar verloor aan ALS en meedeed aan de campagne, aan de historische muntpers.

Gaan we samen met de Vriendenloterij nog veel meer spraakmakende momenten creëren om ALS van de kaart te vegen?

Verhaal van een patiënt

Geert Jongeneel geeft een inkijkje in zijn leven, nadat hij getroffen werd door de diagnose ALS.

Voorbeeldprojecten die wij steunen

Stichting ALS Nederland steunt onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Ook financieren we projecten die de kwaliteit van zorg en leven van patiënten en hun naasten verbeteren.

TRICALS

TRICALS is een Europees samenwerkingsproject, waarin toponderzoekscentra, patiëntenorganisaties en fondsenwerkers uit 15 landen één gezamenlijk doel hebben: binnen 5 jaar een behandeling vinden voor ALS, PSMA en PLS. Deze internationale samenwerking heeft veel voordelen: meer patiënten sneller in een trial, meer data op één centrale plek en sneller duidelijkheid of het potentiële medicijn werkt.

Luka & The Lights

Luka is een robotje die (groot)ouders, artsen en leerkrachten helpt om ALS uit te leggen aan kinderen. Door Luka kunnen kinderen zelf ook ALS uitleggen aan hun vriendjes, vriendinnetjes en klasgenoten. Momenteel wordt geld ingezameld om een korte animatiefilm te realiseren. Hiermee geeft Luka een gezicht aan ALS en zorgt voor meer bekendheid voor deze ziekte.

Word onze vriend

Dankzij jullie steun zijn we in staat om mensen die getroffen zijn door de dodelijke zenuw/spierziekte ALS een beter leven te geven. Ook verwachten we met structurele steun in vijf jaar een behandeling te hebben gevonden. Worden jullie onderdeel van deze baanbrekende gebeurtenis? Maak ons vast beneficiënt en draag bij aan een wereld zonder ALS.

Met wie werken we samen

Van lokale en regionale bedrijven tot landelijke en internationale organisaties. Van cultuur en entertainment tot ICT en media. Onze samenwerkingspartners zijn gevarieerd, maar onze gezamenlijke droom brengt ons samen: een wereld zonder ALS.

"Stichting ALS Nederland is een fijne partij om mee samen te werken. Het zijn integere mensen die zich met hart en ziel inzetten en altijd heel dankbaar zijn voor onze hulp."

Inclusief een groot en divers partnernetwerk

“Die eerste keer de Mont Ventoux op fietsen was een emotionele tocht. Binnen vijf minuten was ik om. Sterker nog, ik hoefde niet eens overtuigd te worden. Wij zijn meteen hoofdsponsor van Tour du ALS geworden. Het is een verschrikkelijke ziekte en dan is het een mooie manier om ons steentje bij te dragen.”

"Heel waardevol om samen met de betrokken mensen van Stichting ALS Nederland samen te werken aan het succes van het benefietevenement 'Wandel voor een ander' dat bijdraagt aan het ultieme doel: ALS de wereld uit!"

"Voor het derde jaar op rij werken we samen met Stichting ALS Nederland en meer dan 70 brouwers om craft beers te ontwikkelen waarvan de opbrengst gaat naar de strijd tegen ALS. Dit jaar worden de bieren op 6 locaties in Nederland ontwikkeld: Bax Bier in Groningen, Frontaal in Breda, Kompaan in Den Haag, Moersleutel in Alkmaar, vandeStreek Bier in Utrecht en Walhalla in Amsterdam. De totaalopbrengst van afgelopen jaren is al meer dan een kwart miljoen. Daar zijn we erg trots op!"

"Wat zou het mooi zijn als we binnen afzienbare tijd kunnen zeggen dat mede dankzij de Vriendenloterij ALS geen dodelijke ziekte meer is."