Wereld ALS Dag 2023

Artists Against ALS

Op Wereld ALS Dag (woensdag 21 juni) vragen wij op een bijzondere manier aandacht voor de dodelijke zenuw/spierziekte ALS. Onze Artists Against ALS, OG3NE, Diggy Dex, Tim Akkerman, de 3JS, het Residentie Orkest en vele andere artiesten, hebben in aanloop naar én tijdens Wereld ALS Dag opgetreden door heel Nederland. Een aantal van deze optredens zijn terug te zien in de live uitzending ‘Artists Against ALS’. Kijk de uitzending terug.

Overzicht artiesten

Onderstaande artiesten waren te zien en te beluisteren tijdens Artists Against ALS 2023, tijdens de live uitzending op 21 juni maar ook tijdens een van de vele huiskamerconcerten in het land. Wij zijn heel trots op deze Artists Against ALS. Dank voor jullie medewerking!

OG3NE

OG3NE bestaat uit zussen Lisa, Amy en Shelley. Nadat ze in 2014 The Voice of Holland winnen is 2016 het jaar van hun grote doorbraak met de deelname aan Beste Zangers. In 2017 vertegenwoordigt OG3NE Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival en bereiken ze de 11e plaats. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld en treden ze regelmatig op voor uitverkochte zalen en zijn ze te zien op TV. Wij zijn bijzonder blij dat ze al sinds 2015 ambassadeur voor Stichting ALS Nederland en zich inzetten voor ALS tijdens diverse evenementen.
Huiskamer 22 mei 2023 Vanaf 18:00

3JS

Het is alweer vijftien jaar geleden dat zanger Jan Dulles, en gitaristen Jaap Kwakman en Jaap de Witte zijn gaan samenwerken onder de naam de 3JS. Hun muziek wordt wel omschreven als akoestische Nederlandstalige folk-pop maar dan in de breedste zin van het woord. Hun repertoire is enorm veelzijdig. Inmiddels hebben ze negen studioalbums gemaakt, waarvan er vier de status ‘goud’ kregen. De 3JS zijn regelmatig te horen en zien op radio en tv, o.a. in programma’s als De Beste Zangers en De Zomer Voorbij.
Huiskamer 23 mei 2023 In overleg

Diggy Dex

Diggy Dex is de artiestennaam van rapper en Hip Hop producer Koen Jansen. Hij is een veelzijdige, Nederlandse rapper, zanger en liedjeschrijver. Hij treedt regelmatig op in tv-programma's, clubs en theaters. In 2017 staat Diggy Dex als eerste rapper ooit met een eigen show in Koninklijk Theater Carré. In 2020 doet hij mee aan Beste Zangers. Diggy Dex heeft meerdere albums uitgebracht en diverse hits op zijn naam zoals De zon op en Treur niet (ode aan het leven).
Live 21 juni 2023 19.30 uur

Tim Akkerman

Tim Akkerman is bekendheid geworden als leadzanger en mede-oprichter van Di-rect. Met deze band heeft Tim meerdere (Top 10-)hits in Nederland en het buitenland behaald. In 2009 is Tim uit de band gestapt en solo verder gegaan. Inmiddels heeft hij een nieuwe vaste band, The Ivy Leaguge, waarmee hij door het land toert. Tim Akkerman is als muzikant en componist niet meer weg te denken in de Nederlandse muziekscene.
Live 21 juni 2023 19:30

Francisca Portugal en Yuki Hayakashi (Residentie Orkest)

Francisca Portugal en Yuki Hayakashi zijn allebei als 1e violist verbonden aan het Residentie Orkest in Den Haag. Francesca is geboren en getogen in Portugal en woont al 6 jaar in Nederland. Haar muzikale opleiding heeft ze in o.a. Madrid en Amsterdam (Conservatorium) gevolgd. Yuki komt uit Japan en studeerde in Kyoto, Tokyo en London.
Den Haag 9 mei 2023 en live in de uitzending op 21 juni 16:00 tot 17:30

Yellofox

Yellofox is een folkpopformatie. Hun repertoire varieert van mellow songs tot catchy tunes. Ze zijn sterk beïnvloed door de songwriters uit de jaren 60/70. Yellofox heeft met gitaar, cello, contrabas en drums een sterk eigen geluid. Maar het is vooral de samenzang van Jorieke en Marc die het geluid van Yellofox bepaald. Sfeervol, melancholisch, maar ook ritmisch en opzwepend.
Live in de uitzending, huiskamer in Moordrecht 21 juni 2023 Vanaf 19:30 uur

Ro.

Robin Zijlstra is een Nederlandse acteur en zanger. Zijlstra werd in 2004 bekend door zijn deelname aan het tweede seizoen van het televisieprogramma Idols. Hij debuteert als Ro. met het eigenzinnige nummer ‘Ik Weet Niet Hoe’. Dit nummer is een broeierige four to the floor song over het voor zich winnen van een publiek. Ergens tussen Robbie Williams, George Michael en Doe Maar. Het nummer is de 1e single van een later dit jaar te verschijnen EP.
Haarlem 17 juni 14:30 tot 16:00

Meike van der Veer

Meike van der Veer leeft met- en van de muziek. Haar stem was o.a. te horen in een uitverkocht HMH, in de kwart- finale van de allereerste editie van The Voice, onder landelijke radiocommercials en tijdens prachtige intieme huwelijksceremonies en grootse (bedrijfs-)feesten. De warmte van haar soulvolle geluid omvat je met kwetsbaarheid en vertrouwen en neemt je mee op een persoonlijke reis. Meike raakt en verstilt en is altijd oprecht, ze laat je achteroverleunen en inzien dat muziek en emotie voortdurend hand in hand gaan.
Oirschot 19 juni 19:30 tot 21:00

Marvin Dee

Marvin Dee studeerde zang aan de Havo voor Muziek en Dans en Muziektheater aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hij is vooral bekend als de frontman en songwriter achter de Marvin Dee Band. Met zijn band was hij o.a. te horen op 3FM, NPO Radio 1, NPO Radio 2, Radio 5 en KINK en ze speelden een aftershow voor Dave Matthews Band in de AFAS Live. Hij zong radio-jingles voor o.a. Radio Veronica, 100%NL en Radio 2 en stond in AHOY en de Kuip in het achtergrondkoor van Marco Borsato, Kensington & Direct! Zijn meest recente release is House of Cards, een co-write met pianist Rob van Horssen die zijn diagnose ALS graag wilde vertalen in een muzikale legacy. Het duo zamelde met de release ruim €7.000 euro in voor ALS.
Rotterdam 21 juni 18:00

Jack Jarryd

Jack Jarryd maakt in 2021 een veelbelovend debuut in de muziekindustrie. Met de release van zijn EP ‘Evolve’, de single ‘Living It Up’ en ‘Heartache’ (2022) stortte hij zijn hart uit in een reeks dynamische nummers. Meerdere live optredens en airplay op Qmusic, Radio Veronica, Radio 2 en 3FM volgden. Zijn single ‘Open Fire’ kon ook op support rekenen, dit nummer werd namelijk verkozen tot oorkonde op Radio Veronica. Vervolgens tekende Jack een platencontract bij Cloud 9 Music, waar hij de single ‘Hot Stuff’ uitbracht. Jack Jarryd’s meest recente wapenfeit is het swingende ‘Hanging On’, perfect voor de dampende feestjes op warme zomeravonden!
Elst 21 juni 10:00 uur

CHANNAH

Channah van ‘t Riet is singer-songwriter en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland (o.a. Paradiso, Concertgebouw, radio en tv). Ze heeft een album en twee EP’s uitgebracht. Na een verblijf in Canada, het geboorteland van Leonard Cohen, is een nieuw project ontstaan: ‘Songs for Leonard’. Hiervoor heeft Channah muzikale tegenreacties op het werk van Leonard Cohen geschreven.
Hagestein 21 juni 2023 Vanaf 20.30 uur

To Twelve

To Twelve maakt muziek over onderweg zijn. Met folky gitaren en meerstemmige zang vertellen Jasper en Olga hun verhaal over eindeloze zomers 'on the road'. Over het weggaan, weer thuiskomen en alles daartussenin. Na enkele jaren van optredens in Nederland, ontstond het idee om als straatmuzikanten op tour te gaan door Europa. In 2016 vertrokken zij voor het eerst in hun vintage campervan. Ze vonden een nieuwe levensstijl door op pleinen en straten van talloze steden een podium te creëren. Inmiddels zijn ze een groot deel van het jaar reizende, leven ze minimalistisch en van hun muziek.
Amsterdam 21 juni 2023 Vanaf 20.30 uur

The Marrows

The Marrows bestaat uit zangeres Miriam Groenen en zanger/gitarist Willem van Boekel. Sinds 2018 maken ze samen akoestische, eigen versies van bekende pop- en rocksongs. Met veel tweestemmigheid laten ze in een intieme setting de puurheid van elk liedje horen. Hun muziek is te kenmerken als subtiele pop met een vleugje country in singer/songwriterstijl. Two voices One Guitar.
Raamsdonksveer 21 juni 2023 Vanaf 20.30 uur

Rufus Kain

Zijn muzikale carrière is Rufus Kain begonnen als rapper. In 2009 ontdekte hij de gitaar en is hij Nederlandstalige singer-songwriter geworden. Rufus speelt Nederlandstalige liedjes op festivals en podia zoals Paradiso. Hij heeft drie albums uitgebracht en een poëziebundel. Behalve muzikant is Rufus muziekjournalist en schrijft hij voor Trouw.
Huiskamer 21 juni 2023 Vanaf 20.30 uur

Fabiana Dammers

Fabiana Dammers is haar muzikale carrière als singer-songwriter begonnen na de dubbele overwinning van de Grote Prijs van Nederland in 2008. De Italiaans-Nederlandse zangeres is vervolgens afgestudeerd aan de popopleiding van het Conservatorium van Amsterdam en heeft 2 EP's en het album The Girl You Love uitgebracht. Folky popsongs met inhoud en een dijk van een stem kenmerken Fabiana.
Huiskamer 21 juni 2023 Vanaf 20.30 uur

Etan Huijs

Hij noemt zichzelf singer, songwriter en storyteller. En dat is terecht, want Etan Huijs schrijft intrigerende en subtiele songs. Zijn liedjes komen recht uit het hart, op het snijvlak van folk en country. Etan is geïnspireerd door oude meesters zoals Johnny Cash, Neil Young, Bob Dylan en Leonard Cohen. Etan heeft meerdere albums uitgebracht waaronder The Monochrome Veil en de EP Dreams in Multicolor.
Huiskamer 21 juni 2023 Vanaf 20.30 uur