Fans op de bres voor ALS! Nederlands grootste rockband, Golden Earring, heeft voortijdig moeten stoppen, want gitarist George Kooymans lijdt aan ALS. Daardoor heeft de band geen afscheidsconcert kunnen geven voor de fans. En dus… geven de fans een afscheidsconcert voor de band.

Stel je voor, circa duizend (amateur)muzikanten spelen live een aantal Earring-songs op een monumentale locatie, in aanwezigheid van duizenden fans.* Doel is om een zo hoog mogelijke opbrengst voor onderzoek naar ALS op te halen. Een aantal muzikanten wordt in de aanloop naar het indrukwekkende concert gevolgd. Hun verhaal wordt, samen met het concert, verbeeld in een documentaire ‘De Earring & ik’.

* Dit idee is losjes gebaseerd op We are the thousand. Bekijk via deze link de trailer over deze documentaire.

Het initiatief

Het idee voor ‘De Earring & ik’ komt van journalist / documentairemaker Yaël Vinckx. Zij bedacht het plan na het zien van de documentaire We are the thousand. Het projectteam bestaat inmiddels uit regisseur Marcel de Vré, producers Jack Smale en Martin Cramer en fondsenwerver José de Korte.

De documentaire

‘De Earring & ik’ laat (een deel van) het concert zien en vertelt het levensverhaal van een vijftal (amateur)muzikanten, tevens Earring-fans, op weg naar het concert. Dat levensverhaal is altijd gerelateerd aan de Earring, door een song, een concert of een dierbare herinnering. Daarnaast laat de documentaire de verbindende kracht van muziek én de magie van het samen spelen zien. Er is speciale aandacht voor de ziekte ALS en er wordt uiteraard stilgestaan bij Kooymans en zijn ziekte. Er wordt met de NPO gesproken over uitzending van de documentaire.

Het concert

Het aangekondigde fanconcert zal plaatsvinden op maandag 30 september 2024. Om het concert mogelijk te maken, zowel financieel als productioneel, heeft de organisatie aansluiting gezocht bij andere partners.

Organisator Yaël Vinckx vroeg fans in 2023 een homevideo in te sturen met hun versie van Radar Love. Uit de honderden inzendingen werden de beste en meest originele versies geselecteerd. Deze muzikanten spelen in september live in Ahoy. Daarnaast zal een aantal bekende artiesten, voorafgaand aan de (amateur)muzikanten, in Ahoy optreden. De namen worden later bekend gemaakt maar vast staat dat zij een duidelijke band hebben met de Earring en/of de ziekte ALS.

Via een crowdfunding hebben fans 30.000 euro voor het concert gedoneerd. Dit alles om een bijzonder concert mogelijk te maken: voor de band, de muzikanten en de fans.

Tot slot wil de organisatie ook aandacht en geld genereren voor de ziekte ALS. Een deel van de ticketverkoop gaat daarom naar Stichting ALS Nederland, voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.

Koop kaarten

Voor vragen neem contact op met Yaël Vinckx: [email protected] of telefonisch 06-52470206.