ALS-patiënten hebben bijna altijd te maken met lichamelijke beperkingen of extra zorg. Dat kan een dagje uit, vrije tijd en vakantie lastig maken. Gelukkig is er ook veel wél mogelijk, en zijn er zelfs gespecialiseerde reisorganisaties.

Tip!

Kijk ook eens op de website van patiëntenvereniging ALS Patiënts Connected voor vakantiemogelijkheden en dagjes uit.

Speciaal ambulancevervoer

Stichting Ambulance Wens maakt het met speciaal ambulancevervoer voor terminale patiënten mogelijk om (gratis) hun laatste wensen te vervullen. Bijvoorbeeld een dagje naar het strand, naar iemand die zelf niet mobiel is of naar een plek met een bijzondere herinnering

Een dag op een boot

Stichting Vaarwens verzorgt gratis boottochten voor mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een levensbedreigende ziekte.

Duo-sprong of skydive

Stichting Buddies biedt aan terminale patiënten tijdens speciale ‘Tussen hemel en aarde dagen’ de mogelijkheid om een duo-parachutesprong te maken of een skydive.

Een rolstoelbus huren

Bij onze samenwerkingspartner Stichting ALS op de weg kun je een aangepaste rolstoelbus huren, ideaal voor een uitstapje met familie of vrienden.

Groepsevenementen en reizen

Stichting Topsport for Life organiseert plezierige groepsevenementen en reizen waar onze gasten en hun naasten heel veel positieve energie opdoen en gewoon even lekker kunnen genieten! We proberen er altijd iets ‘onvergetelijks’ van te maken!

Onbezorgd erop uit

Vervoer

  • Stichting On Wheels: verhuren aangepaste vervoer- en kampeermiddelen, chalets en organiseren leuke activiteiten.

Vakantieparken- en huizen

  • Eelke Droomt: op haar website geeft Eelke, zelf rolstoelafhankelijk, tips over vakantieadressen waar zij (in sommige gevallen) ook zelf op vakantie is geweest.
  • Villapark Eureka biedt ook zorgvilla’s met hulpmiddelen om mindervaliden een fijne vakantie te bezorgen.
  • Het Prinses Beatrix Spierfonds beschikt over vakantiehuizen voor mindervaliden. Deze volledig aangepaste woningen zijn te vinden door het hele land.
  • RCN Vakantieparken heeft diverse aangepaste vakantiehuizen voor mindervaliden in Nederland en Frankrijk.
  • A Vakanties biedt ook rolstoelvriendelijke en aangepaste vakantiehuizen en groepsaccommodaties aan in Nederland en het buitenland.

Gespecialiseerde reisorganisaties

  • MundoRado Reizen organiseert reizen naar plekken op de hele wereld voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel.
  • Hotel Middelpunt in Middelkerke (België) voorziet vakantiegangers van een volledig aangepaste omgeving en dag en nacht gespecialiseerde zorg waar nodig.
De ALS Wegwijzer: vind je weg in de verschillende fasen van de ziekte

De ziekte ALS verloopt voor iedereen anders. Omdat het niet altijd even makkelijk is om belangrijke informatie te vinden voor de fase waarin een patiënt zicht bevindt, heeft de ALS patiëntenvereniging de ALS Wegwijzer ontwikkeld. Deze wegwijzer kun je als het ware zien als een spoorwegboekje met vijf verschillende stations. Elk station staat voor een (globale) periode waarin een patiënt en zijn of haar naaste zich bevinden: begin, straks, later, laatste fase, nazorg. Bij elk station heb je meerdere perrons waardoor je informatie gemakkelijk terug kunt vinden.

De ALS Wegwijzer: perron ‘Vrije tijd en vakantie’

Meer informatie over vrije tijd en vakantie vind je bij de stations:

Straks
Later
Laatste fase