Over ALS

Jaarlijks krijgen 500 mensen in Nederland de diagnose ALS. Een doodvonnis, want een behandeling tegen deze slopende spierziekte is er nog niet. De gemiddelde levensverwachting na de eerste klachten is 3 tot 5 jaar.  ALS-patiënten hebben dus geen tijd te verliezen. Met meer geld kan er een versnelling komen in het onderzoek naar ALS en de verwante ziektes PSMA en PLS. Want er is maar één manier om ALS de wereld uit te helpen: wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en een behandeling.

 • De ziekte ALS

  ALS is een ziekte van de zenuwcellen die vanuit de hersenen de spieren aansturen, net als PSMA en PLS.

  De ziekte
 • Symptonen en diagnose

  Waar moet je op letten, wat zijn de verschijnselen en hoe wordt de diagnose gesteld?

  Lees meer
 • Feiten en cijfers over ALS

  Nederland telt 1500 mensen met ALS en de verwante ziektes PSMA en PLS. Elk jaar komen er 500 patiënten bij en overlijden er 500.

  Lees meer
 • Onderzoeksprojecten

  Nederland financiert onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS én projecten voor een betere kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten.

  Onderzoeksprojecten

  Steun onderzoek naar ALS
  Onderzoek naar ALS wordt gefinancierd door giften van particulieren en bedrijven aan Stichting ALS Nederland. Wij ontvangen geen overheidssubsidies. Ook maakt het relatief kleine aantal patiënten dat investeringen in wetenschappelijk onderzoek minder interessant zijn voor farmaceutische bedrijven. Met jouw financiële bijdrage maken we al een verschil, dus steun onderzoek naar ALS!

  Doneer direct