Overweeg je om Stichting ALS Nederland op te nemen in je testament? Wat een mooie gedachte! Want zo draag je – ook als je er niet meer bent – bij aan een toekomst zonder ALS.

Nalaten aan Stichting ALS Nederland kan op verschillende manieren:
  1. Stichting ALS Nederland als enig- of mede-erfgenaam
    Benoem je ons als enig erfgenaam, dan weet je zeker dat de gehele nalatenschap wordt ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar een toekomst zonder ALS. Benoem je ons als mede-erfgenaam, met daarnaast mensen uit je omgeving of andere instellingen, dan bepaal je hoe je nalatenschap verdeeld wordt over de verschillende erfgenamen.
  2. Stichting ALS Nederland als legataris
    Een legaat bestaat uit een vast omschreven bedrag, een percentage of een bepaalde bezitting uit de nalatenschap. Dit kan bijvoorbeeld een huis, een kunstwerk of een aandelenportefeuille zijn. Een testament kan uit verschillende legaten bestaan. Heb je al een testament? Dan kun je hier eenvoudig een legaat aan toevoegen.

Vijf veelgestelde vragen

Anja Bramsen, onze relatiebeheerder Schenken en Nalaten, geeft antwoord op de vijf meest gestelde vragen over nalaten aan Stichting ALS Nederland.

Waarom een testament?

Wanneer er geen testament is van degene die overlijdt, bepaalt de wet wat er met de nalatenschap gebeurt. Familie komt als eerste in aanmerking. Door middel van een testament bepaal je zelf je wensen ten aanzien van je nalatenschap. Het geeft rust en zekerheid te weten dat alles goed geregeld is.

Gerdien Wolthaus Paauw
Nabestaande
"Ik was 29 jaar toen mijn moeder overleed. Ik besefte al jong het belang van een zorgvuldig testament. Mijn testament is in de loop van de jaren regelmatig gewijzigd, maar mijn legaat aan Stichting ALS is een constante."

Geen erfbelasting

Wanneer je Stichting ALS Nederland opneemt in je testament, wordt je nalatenschap voor de volle 100 procent besteed aan de strijd tegen ALS. Stichting ALS Nederland is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en hoeft daarom geen erfbelasting te betalen.

Laat het ons weten

Heb je Stichting ALS Nederland benoemd in je testament? Wat een mooi gebaar! We horen dit graag, zodat wij je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar ALS. Wij nodigen je ook graag uit voor bijvoorbeeld onze open dag in het ALS Centrum. Je kunt het natuurlijk aangeven als je hier geen prijs op stelt. Wij doen er alles aan om het contact via jouw wensen te laten verlopen.

Eenvoudig online regelen

Wij werken samen met NuNotariaat. Daar regel je eenvoudig online, voor een vast laag bedrag en in je eigen tempo, een testament. Ontdek hoe het werkt op nunotariaat.nl.

Code Nalaten

De ‘Code Nalaten’ dient als leidraad voor het werven van nalatenschappen voor goededoelenorganisaties. In het document bevinden zich richtlijnen waar wij ons als goed doel aan moeten houden met betrekking tot het verwerven/verkrijgen van fondsen uit nalatenschappen.

Meer weten? Lees het document dat onder toezicht van Nederland Filantropieland is opgesteld.

Code Nalaten

Magazine Schenken en Nalaten

In ons gratis magazine Schenken en Nalaten hebben we alle belangrijke informatie over periodiek schenken en nalaten op een rijtje gezet.