Door onze ANBI-status als goed doel is een periodieke schenking via een overeenkomst volledig aftrekbaar. Zo krijg je een deel van het bedrag terug van de Belastingdienst. Dat is mooi meegenomen!

Belastingvrij schenken is heel makkelijk
  1. Leg je periodieke schenking schriftelijk vast in een overeenkomst.
  2. Bepaal zelf hoeveel je geeft. Je kunt in termijnen betalen.
  3. De gift is elk jaar hetzelfde bedrag.
  4. De overeenkomst geldt voor 5 jaar (of langer).
  5. De jaarlijkse gift moet voor 1 januari op de rekening van het goede doel zijn bijgeschreven.
Je belastingvoordeel verwerken in de schenking?

Veel mensen kiezen ervoor ook het belastingvoordeel (het geld dat ze terugkrijgen van de Belastingdienst) in de schenking op te nemen. Wil je weten hoe je dit berekent voor jouw situatie? Bekijk dan het rekenvoorbeeld hieronder en gebruik deze handige rekentool.

Rekenvoorbeeld Periodiek schenken

  • Stel je wilt € 80 per jaar netto doneren en je hebt een jaarinkomen van € 36.000.
  • De tool rekent uit dat als je €128 doneert via de schenkingsovereenkomst, je € 48 terugkrijgt van de belasting.
  • Dus: wanneer je een schenkingsovereenkomst afsluit voor € 128, doneer je dankzij je belastingvoordeel uiteindelijk netto €80.

* Voor losse giften is een drempel van 1%, met een minimum van €60 en een maximum van 10% van het drempelinkomen wat je mag aftrekken. Bij een periodieke donatie zonder schenkingsovereenkomst geldt dit allemaal niet. 

Houd er rekening mee dat (gewone) giften die je eerder in een jaar hebt gedaan, niet meetellen bij de overeenkomst en je belastingvoordeel. De Belastingdienst hanteert de datum van afsluiten van de schenkingsovereenkomst.

Marian de Bel-Roos
Nabestaande
"Mijn moeder is in 2015 overleden aan ALS. We hebben van dichtbij meegemaakt wat een afschuwelijke ziekte ALS is en willen bijdragen aan een oplossing. Daarom geven we via een periodieke schenking. Zo schenken we meer, terwijl we netto hetzelfde kwijt zijn."
Online schenkingsovereenkomst

Het is heel simpel. Vul de online overeenkomst in en teken deze digitaal. Je krijgt een automatische bevestiging nadat je het invullen hebt afgerond. Ook sturen we je een bevestigingsmail met meer informatie. Let op; nadat je de online overeenkomst hebt afgerond, kun je geen wijzigingen meer doorvoeren.

Online schenkingsovereenkomst

Formulier downloaden, invullen en opsturen

Je kunt er ook voor kiezen om een voorbeeldovereenkomst te downloaden en ingevuld naar ons op te sturen. We sturen je dan een getekend exemplaar retour. Stuur je overeenkomst naar:

Stichting ALS Nederland, t.a.v. Anja Bramsen, Koninginnegracht 7, 2514 AA Den Haag
(of, zonder postzegel naar:) Antwoordnummer 16090, 2501 VE Den Haag

Per mail naar info@als.nl sturen kan natuurlijk ook. Ontvang je het (voorbeeld)schenkingsformulier en/of de betalingsvolmacht voor de automatische incasso liever per post? Natuurlijk sturen we je graag een exemplaar toe.

Automatische incasso of zelf overmaken

Je kunt er voor kiezen om je periodieke schenking zelf over te maken of dit via een automatische machtiging te doen. Dan weet je zeker dat je gift op tijd is bijgeschreven op onze rekening. Download hier een voorbeeld betalingsvolmacht.

Wist je dat?

Veel mensen kiezen ervoor om het belastingvoordeel op te nemen in de schenking. Zo betaalt de belastingdienst mee aan jouw gift voor onderzoek naar ALS. Gebruik deze handige tool om uit te rekenen hoe dit werkt in jouw situatie.

Magazine Schenken en Nalaten

In ons gratis magazine Schenken en Nalaten hebben we alle belangrijk informatie over periodiek schenken en nalaten op een rijtje gezet. Bekijk hier de download of vraag ém snel aan per post.

Ja, stuur mij het magazine op

Heb je nog vragen?

Bekijk ook de veelgestelde vragen (en antwoorden) over schenken aan een doel. Of neem contact op met Anja Bramsen, onze relatiemanager Schenken en Nalaten. We helpen je graag.