Door onze ANBI-status als goed doel is je donatie aftrekbaar bij je belastingaangifte. En wanneer je een periodieke schenking vastlegt via een overeenkomst, is je gift zelfs volledig aftrekbaar. Dat is mooi meegenomen!

Zo werkt belastingvrij schenken via een schenkingsovereenkomst
  1. Leg je periodieke schenking schriftelijk vast in een overeenkomst.*
  2. Bepaal zelf hoeveel je geeft. Je kunt in termijnen betalen.
  3. De gift is elk jaar hetzelfde bedrag.
  4. De overeenkomst geldt voor 5 jaar (of langer).
  5. De jaarlijkse gift moet voor 1 januari op de rekening van het goede doel zijn bijgeschreven.

* Houd er rekening mee dat (gewone) giften die je eerder in een jaar hebt gedaan, niet meetellen bij de overeenkomst en je belastingvoordeel. De Belastingdienst hanteert de datum van afsluiten van de schenkingsovereenkomst.

Wist je dat?

Veel mensen kiezen ervoor om het belastingvoordeel op te nemen in de schenking. Zo betaalt de belastingdienst mee aan jouw gift voor onderzoek naar ALS. Lees hieronder meer over hoe dit werkt.

Doneer meer, betaal minder

Met onze rekentool kan je heel makkelijk uitrekenen wat jouw bruto schenking kan zijn bij een donatiebedrag naar keuze. Zo zie je wat je dankzij jouw belastingvoordeel kunt doneren. Zie ook het rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Stel: je wilt € 80 per jaar netto doneren en je hebt een jaarinkomen van € 36.000. De tool rekent uit dat als je €128 doneert via de schenkingsovereenkomst, je €47 terugkrijgt van de belasting. Dus: wanneer je een schenkingsovereenkomst afsluit voor € 128, doneer je dankzij jouw belastingvoordeel uiteindelijk netto €80 en ontvangen wij €47 meer.

Voorbeeld belastingvrij schenken

* Voor losse giften is een drempel van 1%, met een minimum van €60 en een maximum van 10% van het drempelinkomen wat je mag aftrekken. Bij een periodieke donatie via een schenkingsovereenkomst geldt deze beperking niet.

Marian de Bel-Roos
Nabestaande
"Mijn moeder is in 2015 overleden aan ALS. We hebben van dichtbij meegemaakt wat een afschuwelijke ziekte ALS is en willen bijdragen aan een oplossing. Daarom geven we via een periodieke schenking. Zo schenken we meer, terwijl we netto hetzelfde kwijt zijn."
Kies je voor belastingvrij schenken? 

Dan kan je online of per post een schenkingsovereenkomst bij ons indienen. 

Online indienen 

Vul de online overeenkomst in en teken deze digitaal. Na het invullen ontvang je een automatische bevestiging en een bevestigingsmail met meer informatie. Let op: nadat je de online overeenkomst hebt afgerond, kan je geen wijzigingen meer doorvoeren.

Online schenkingsovereenkomst invullen

Per post verzenden

Download deze voorbeeldovereenkomst en vul deze in om een periodieke schenking in te dienen. Bij deze aanvraag kan je ook aangeven dat je jouw gift met een automatische incasso wilt overmaken. Bij een automatische incasso weet je zeker dat jouw gift op tijd is bijgeschreven op onze rekening en hoef je er verder niet naar om te kijken. Download hiervoor een voorbeeld betalingsvolmacht. Deze volmacht lever je met jouw schenkingsovereenkomst in door de documenten op te sturen naar:

  • Stichting ALS Nederland, t.a.v. Anja Bramsen, Koninginnegracht 7, 2514 AA Den Haag
  • zonder postzegel naar: Antwoordnummer 16090, 2501 VE Den Haag
  • per mail naar: info@als.nl

We sturen je dan een getekend exemplaar retour. Ontvang je de voorbeeldovereenkomst en/of de betalingsvolmacht liever per post? Stuur een mail naar info@als.nl. Dan sturen we je graag een exemplaar toe.

Magazine Schenken en Nalaten

In ons gratis magazine Schenken en Nalaten hebben we alle belangrijk informatie over periodiek schenken en nalaten op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen

Lees de veelgestelde vragen en antwoorden over schenken aan een goed doel, zoals hoe het werkt met zakelijke en niet-zakelijke giften.