Het opstellen van een testament is geen alledaagse bezigheid, daarom hebben we de belangrijkste stappen op een rij gezet.

 1. Kies een notaris
  Het is belangrijk dat je wensen door een notaris worden vastgelegd in een officieel document. Dit kan bij een notaris in de buurt. Maar er kan tegenwoordig ook steeds meer online, zeker wanneer je geen ingewikkelde wensen hebt. Dit kan via nunotariaat.nl Uiteindelijk moet je op kantoor bij een notaris je handtekening zetten.
 2. Bepaal aan wie je nalaat
  Je kunt ervoor kiezen om geld na te laten aan je dierbaren en/of aan een goed doel zoals Stichting ALS Nederland. Dit kan in de vorm van een erfenis of een legaat. Wanneer je kiest voor Stichting ALS Nederland is het belangrijk onze officiële tenaamstelling door te geven.
 3. Wie wordt executeur?
  Een executeur is iemand die na je overlijden de nalatenschap afwikkelt. Het is niet verplicht om een executeur te benoemen, maar wel verstandig. Vraag vooraf of deze persoon de taken van executeur op zich wil nemen. Je kunt, in overleg met ons, Stichting ALS Nederland ook benoemen tot executeur.
 4. Wat zijn je wensen?
  Wat wil je aan wie nalaten en waarom? Het is goed om vast te leggen wat de wensen zijn.  Denk daarbij aan bezittingen (huis, inboedel, auto, vorderingen), persoonlijke eigendommen (sieraden, foto’s, dagboek) maar ook bijvoorbeeld huisdieren.
 5. Wat wil je wel en wat beslist niet?
  Het is ook goed om na te denken hoe je je laatste levensfase en uitvaart vorm wilt geven. Ga hierover in gesprek met dierbaren, want dan kunnen zij in je geest handelen.
 6. Het testament
  Zodra de notaris alles heeft vastgelegd in een testament en het document naar wens is wordt het ondertekend. De notaris bewaart het origineel en registreert het testament bij het Centraal Testamentregister. Hiermee worden eventuele vorige testamenten overschreven. Door de registratie is een testament altijd te achterhalen. Natuurlijk ontvang je een kopie.
 7. Laat het ons weten
  Neem je Stichting ALS Nederland op in je testament? Dat vinden wij natuurlijk een heel mooi gebaar! Wij stellen het op prijs wanneer je ons dit laat weten. Zo kunnen wij je op de hoogte houden van ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar de oorzaken en behandeling van ALS. En we kunnen je uitnodigen voor bijvoorbeeld onze open dag in het ALS Centrum.

Vijf veelgestelde vragen

Fleur Nollen van onze huisnotaris Burgemeestre & Partners geeft antwoord op de veelgestelde vragen over het nalaten aan een goed doel.

Doe de testamenttest

In samenwerking met Goede Doelen Nederland, de brancheorganisatie voor goede doelen, is een handige testamenttest ontwikkeld. Daarbij zie je in paar overzichtelijke stappen kunt zien wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Doe de test.

 

 

Magazine Schenken en Nalaten

In ons gratis magazine Schenken en Nalaten hebben we alle belangrijke informatie over periodiek schenken en nalaten op een rijtje gezet.