In juni 2021 verloor Frits Mantel zijn buurman (en goede vriend) Cor aan de ziekte ALS. “Ik heb hem gezegd dat ik tijdens mijn pensioen in actie zou komen voor Stichting ALS Nederland”. En dat doet Frits op meerdere manieren.

Buurman Cor was net met pensioen toen hij de diagnose ALS kreeg. Frits: “We kenden elkaar vanaf het begin dat we hier kwamen wonen. We gingen vorig jaar beiden met pensioen en hadden het plan samen veel te gaan fietsen en kamperen. Het mocht niet zo zijn.”

Meer dan buren

Frits en Cor waren meer dan alleen buren. Er werd gezamenlijk van alles ondernomen. Tot het moment dat Cor en zijn vrouw beiden ernstig ziek werden. “Het was een bizarre tijd”, zegt Frits. “We hebben ze zoveel mogelijk geprobeerd te helpen. Het had veel impact op ons als buren en op mijn vriendschap met Cor. Zo’n sterke vent in twee jaar tijd helemaal zien interen; dat is niet voor te stellen.”

‘Een belofte aan mijn kameraad’

Wanneer de vrouw van Cor overlijdt aan kanker, verhuist Cor naar een verzorgingstehuis. Frits zoekt hem regelmatig op en doet hem de belofte zich in te gaan zetten voor het onderzoek naar ALS. Frits: “We hebben altijd samen vrijwilligerswerk gedaan. Dus het past me om iets te doen. Het is een belofte aan mijn kameraad.”

Frits Mantel
Actievoerder
Van ALS kun je niet genezen. Ik hoop dat mensen niet in aanraking komen met ALS. Maar als je er wel mee in aanraking komt, dan hoop ik dat het de ‘drive’ geeft om iets te doen. Net als bij mij. Ik doe het uit liefde.
Online collecteren: hartstikke handig

Het online collecteren bevalt Frits goed. “Ik vind het hartstikke handig, net als de kartonnen collectebus die we besteld hebben om tijdens de receptie neer te zetten. Deze collectebus werkt op twee manieren: je kunt er geld ingooien óf doneren via de QR-code die erop staat.” Ook handig: het geld dat Frits met andere acties ophaalt, kan hij direct in zijn eigen digitale collectebus storten.

Oliebollen, tulbanden en taarten

Naast de online collecte zamelt Frits op diverse andere manieren geld in voor Stichting ALS Nederland. Zo bakt hij oliebollen op de kerstmarkt van de kerk en organiseert hij met Pasen een tulbanden-actie. Een deel van de opbrengst van deze initiatieven wordt gedoneerd aan de stichting. Afgelopen pinksterweekend heeft Frits een taartenactie georganiseerd, waarvan de volledige opbrengst bestemd is voor onderzoek naar ALS.

Donatie als pensioencadeau

In de nieuwsbrief van Stichting ALS Nederland leest Frits over de mogelijkheid om online te collecteren. Hij start een online collectebus en koppelt deze aan zijn pensioen. Frits: “Er stond een afscheidsreceptie gepland voor mij en een andere collega. Samen hebben we een online collectebus gestart. Als mensen iets voor ons afscheid wilden doen kon dat door middel van een donatie.”

Een drive om iets te doen

Als geen ander beseft Frits hoe belangrijk het is om in actie te komen, zodat er geld ingezameld wordt voor het wetenschappelijk onderzoek naar ALS. Frits: “Van ALS kun je niet genezen. Ik hoop dat mensen niet in aanraking komen met ALS. Maar als je er wel mee in aanraking komt, dan hoop ik dat het de ‘drive’ geeft om iets te doen. Net als bij mij. Ik doe het uit liefde.”

Maak ook een online collectebus aan op onlinecollectevoorals.nl.