Tijdens de coronaperiode werd het de sportieve Justin Bolland (34) duidelijk hoe moeilijk het is als je van het ene op het andere moment niet meer kunt doen waar je voldoening uit haalt. Het was voor hem de motivatie om mee te doen aan Mud Masters voor ALS.

Van vijf à zes keer per week sporten naar alle dagen thuis. De lockdown gaf Justin het gevoel opgesloten te zitten. Toen hij in dezelfde periode een radiospotje over ALS hoorde vielen dingen samen. “Ik kon mijn spieren tijdelijk niet gebruiken zoals ik wilde. Hoe moest het wel niet zijn voor mensen die hun spieren vanwege een ziekte als de spierziekte ALS helemaal niet meer kunnen gebruiken?”

Mud Masters voor ALS

Justin besloot donateur te worden van Stichting ALS Nederland. Op de website stuitte hij op een linkje naar Mud Masters voor ALS. “Ik had al eens nagedacht over deelname aan iets als Mud Masters. Toen ik Mud Masters voor ALS ontdekte dacht ik: dit is win-win! In actie komen vanuit je eigen goede gezondheid, voor mensen die door ALS getroffen worden.” De beslissing was snel gemaakt.

Alles op alles

Met zijn deelname aan Mud Masters voor ALS wil Justin alles op alles zetten in de strijd tegen ALS. En dat naast zijn drukke leven met twee jonge kinderen en een baan waarin hij onregelmatige diensten draait. “Ik ben veel aan het trainen, let goed op mijn voeding en slaapritme en ben begonnen met hardlopen. Zo zorg ik ervoor dat ik straks volledig afgetraind ben.” Justin heeft regelmatig contact met Stichting ALS Nederland. “Dit contact is vrijblijvend en komt vanuit het enthousiasme om mensen te bewegen in actie te komen. Het houdt me scherp om creatief te blijven en mijn actie nog groter te maken.”

Justin Bolland
Deelnemer Mud Masters voor ALS
“Ik kon mijn spieren tijdelijk niet gebruiken zoals ik wilde. Hoe moest het wel niet zijn voor mensen die hun spieren vanwege een ziekte als de spierziekte ALS helemaal niet meer kunnen gebruiken?”
Iets extra’s

Justin startte zijn actiepagina met een streefbedrag van 1.000 euro. Een bedrag dat hij inmiddels al binnen heeft. “Het aanmaken van een actiepagina is heel eenvoudig. Het is gekoppeld aan een QR-code. Door deze te scannen met een telefoon kunnen mensen direct geld overmaken. Ik kijk nu, ook in overleg met de stichting, of ik iets extra’s kan doen. Ik heb bijvoorbeeld flyers ontworpen waarmee ik langs bedrijven in de buurt wil gaan. Ook wil ik kijken of ik andere mensen kan motiveren om deel te nemen aan Mud Masters voor ALS.”

Preventief in actie komen

“Er is veel geld nodig voor gericht onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Met mijn actie wil ik helpen dit onderzoek een stapje verder te krijgen. Het is belangrijk om mensen vanuit jezelf te enthousiasmeren om te doneren. Ik probeer mensen er ook van te overtuigen dat je niet persoonlijk geraakt hoeft te worden door iets om in actie te komen. Preventief in actie komen is net zo belangrijk.”

De modder in voor ALS!

Ga net als Justin de uitdaging aan en draag bij aan een wereld zonder ALS. Geef jezelf op of verzamel een team van vrienden, kennissen, familie of collega’s en lever een topprestatie in de strijd tegen ALS, PSMA en PLS. Je kunt op twee data meedoen aan Mud Masters voor ALS: op zondag 11 juni in Haarlemmermeer en op zondag 24 september in Biddinghuizen. Je kunt kiezen uit een parcours van 6, 12, 16 of 42 km óf je doet met het hele gezin mee aan de speciale Family Edition.