Lieneke Damsteegt (29), woonachtig in Meerkerk, gaat een sportieve uitdaging aan. In april loopt ze de Marathon van Rotterdam om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS. Uit eigen ervaring weet Lieneke maar al te goed wat de ziekte met iemand doet.  

In 2020 kreeg haar oom de diagnose ALS, nadat hij moeite kreeg met het dichtknopen van zijn overhemd. In oktober 2021 is hij overleden. Lieneke: “Ik vond het heel heftig om te zien hoe een gezonde, jonge man zo snel achteruit kan gaan. Zijn hoofd was nog goed, maar zijn lichaam liet hem in de steek.”

Hulp en gezelligheid
Voor de zelfredzaamheid van haar oom moesten steeds meer hulpmiddelen ingeschakeld worden. Helaas kwamen deze hulpmiddelen vaak al te laat, omdat zijn ziekteverloop sneller ging dan dat de hulpmiddelen aangeleverd werden. Lieneke: “Met familie en vrienden hebben we geprobeerd zoveel mogelijk hulp en gezelligheid te bieden in deze moeilijke tijd. Niet alleen aan mijn oom, maar ook aan mijn tante, neefje en nichtje.” 

Belofte maakt schuld
Op de dag voor het overlijden van haar oom besloot Lieneke om mee te doen aan de Marathon van Rotterdam. Lieneke: “Gelukkig heb ik hem dit nog kunnen vertellen en hem beloofd ervoor te gaan. Belofte maakt schuld en dit heeft mij gemotiveerd, want ik ben erachter gekomen dat hardlopen echt geen sport voor mij is. Het geld voor onderzoek naar ALS is keihard nodig, dus hier zet ik mijn gezonde spieren graag voor in.”  

Lieneke Damsteegt
Actievoerder
“Ik vind het supermooi om te zien dat er zoveel mensen doneren, bekend en onbekend!” 

Op naar de finish
Lieneke is een doorzetter. Na het overlijden van haar oom is ze meteen begonnen met hardlopen. “Ik liep nooit hard, dus ik moest aardig wat gas geven om enigszins voorbereid te zijn.”, merkt ze op. Gelukkig had ze al wel een goede basisconditie. Ze is een marathonschema gaan volgen en trainde drie keer per week: “Dat is nu wel afgebouwd naar één keer per week. Ik blijk toch wel een vrij lange herstelperiode nodig te hebben na de langere afstanden, ook kwamen er wat pijntjes bij. Toch valt het me niet tegen hoe het gaat. Ik haal die finish gewoon en ga niet voor de snelste tijd.” 

Geld inzamelen voor de strijd tegen ALS
Om geld in te zamelen, maakte Lieneke een actiepagina aan op www.alsacties.nl: “Dat ging makkelijk en snel.” Haar tip aan actievoerders is om de actie persoonlijk te maken door een stukje tekst te schrijven en een foto van jezelf te uploaden. Ook adviseert ze om anderen om tips te vragen. “Mijn collega’s hebben mij bijvoorbeeld aangespoord om foto’s te maken. Zelf vond ik dit redelijk ongemakkelijk”, merkt ze lachend op. De Marathon van Rotterdam vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 april. Tot die tijd blijft Lieneke geld inzamelen: “Ik vind het supermooi om te zien dat er zoveel mensen doneren, bekend en onbekend!” 

Wil jij de actie van Lieneke ook steunen? Ga naar haar actiepagina en doneer.