Toen hun buurvrouw Anna begin 2019 de diagnose ALS kreeg, zochten Daniëlle (40), Tim (13) en Niels Lunstroo (10) uit Almere naar informatie over deze ziekte. Zo kwamen zij in contact met de Stichting ALS Nederland en hebben sindsdien met verschillende acties veel geld opgehaald. Met steeds hun ‘buufie’ in gedachten.

Schrikken

“Natuurlijk schrokken we erg toen bleek dat Anna ALS had. Ik ben me gaan inlezen over de ziekte en heb me aangemeld voor de nieuwsbrief van Stichting ALS. Daarin las ik over de Hierdaagse, waar we meteen enthousiast over waren, de jongens ook. Dit leek ons een laagdrempelige manier om geld in te zamelen”, vertelt Daniëlle. In juli 2019 liepen zij 4 avonden 5 km. “De jongens vonden het heel bijzonder dat ‘buufie’ aan de finish stond op de laatste avond. We hebben haar een cheque overhandigd van ruim € 1.200,- euro voor de Stichting!”

ALS pannenkoekenbakkers

Afgelopen jaar stonden Tim en Niels ruim 8 uur lang bijna 300 pannenkoeken te bakken. Mede doordat de lokale media deze actie oppikten stroomden de bestellingen binnen en leverde de actie ruim € 800,- op. De eerste pannenkoek was natuurlijk voor buufie, al kon ze toen eigenlijk al niet meer eten. “Zo kwamen we ook op het idee: Tim en Niels bakten altijd pannenkoeken met banaan voor haar als wij zelf pannenkoeken aten”.

Ontzettend leuk om te doen

“Voor de pannenkoekenactie hadden we een notitieblok waar we alle bestellingen op bij hielden en de betalingen die werden gedaan via de Tikkies die wij stuurden. Heel veel mensen hoefden geen pannenkoeken maar deden wel een donatie. Best een klus maar ontzettend leuk om te doen!”

Voor de dag zelf maakte Niels versieringen en naametiketten voor de bordjes. Alle ingrediënten betaalde de familie zelf of werden gedoneerd, zodat al het geld naar de Stichting zou gaan.“De werving verliep via Facebook en Instagram. Dat liep ontzettend goed. Vooral omdat mensen ons bericht weer deelden.”

Tim en Niels Lunstroo
Actievoerders
"De eerste avond zijn we naar het crematorium gewandeld en hebben daar bloemen neergelegd voor haar. Elke dag liepen er mensen met ons mee of kwamen ons aanmoedigen. Zo ontzettend lief!"
Eerbetoon aan Anna

In 2020 liepen zij de Hierdaagse van 10 km. Dat was bijzonder en emotioneel. Anna was op 10 april overleden en het lopen was echt een eerbetoon aan haar. “De eerste avond zijn we naar het crematorium gewandeld en hebben daar bloemen neergelegd voor haar. Elke dag liepen er mensen met ons mee of kwamen ons aanmoedigen. Zo ontzettend lief!”

Daniëlle wilde in eerste instantie eigenlijk niet meedoen vanwege alle emoties. En het bezwaar om weer om donaties te moeten vragen. Tim en Niels trokken haar over de streep: “Maar mam, we moeten dit doen voor de Stichting én voor buufie, elke euro is er één!” Daniëlle: “Tja dan heb je geen keuze meer, hè! Dan ben je alleen maar trots!” Uiteindelijk haalden ze met deze actie € 1.500,- op.

Uitdaging

Wat de grootste uitdaging was? Daar zijn de jongens duidelijk over: het pannenkoeken bakken! Het wandelen vonden ze een stuk makkelijker. Niels: “Maar elke actie is ook heel bijzonder, omdat je het voor een ziekte doet waar je niet van kunt winnen.” Voor Daniëlle was de grootste uitdaging het vragen om donaties.

“Het voelt toch een beetje als leuren, ondanks dat ik er voor 1.000 % achtersta”. Tim en Niels hebben nog wel wat tips voor andere actievoerders: “Verzin iets wat je zelf ook leuk vindt om te doen en wat je goed kunt. Dan wordt de actie vanzelf een succes! En begin op tijd met een bericht op Facebook en Instagram zodat mensen de tijd hebben om erover na te denken.”

Doneer direct

Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.