In 2013 werd Joost Kooistra van dichtbij geconfronteerd met ALS. Na zijn actieve carrière als prof volleybalspeler speelde hij in Assen bij de plaatselijke volleybalvereniging Animo ’68. Eén van de leden kreeg ALS en wilde geld ophalen voor onderzoek naar ALS. Joost: “Het idee was een toernooitje organiseren maar van het één kwam het ander.”

“Zo ontstond ‘Animo voor ALS’, drie dagen vol activiteiten”, legt Joost uit. “Voor ik het wist, was ik benoemd tot ambassadeur, van zowel het weekend als de organisatie! Deze actie leverde uiteindelijk zo’n 50.000 euro op in de strijd tegen ALS.”

Ambassadeur Stichting ALS

Joost Kooistra werd bekend als volleybalspeler. Hij kwam in 97x uit voor Oranje met als hoogtepunt de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Joost is getrouwd met Iris, samen hebben zij 2 zoons in de middelbare schoolleeftijd. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf Volleykooi Sportsmanagement & Training. Sinds eind 2017 is Joost Kooistra ambassadeur voor Stichting ALS Nederland.

Joost: “In 2016 kreeg mijn moeder ALS. Zo werd mijn band met ALS helaas nog veel intenser. Op 12 augustus 2017 is zij op 63-jarige leeftijd overleden aan ALS. Daarom wilde één van de medeorganisatoren van ‘Animo voor ALS’ iets doen voor ALS en sloten wij ons aan bij ‘A Local Swim Assen.”

Joost Kooistra
Ambassadeur
"Ik gun iedereen een lichaam waarop hij kan vertrouwen. Als oud-sporter heb ik natuurlijk alles aan mijn lichaam te danken. Dit is ook mijn grote drive om bij te dragen aan de strijd tegen ALS.”

Van dit evenement werd ik wederom ambassadeur. Het leverde bijna een ton op. En zo was de stap snel gemaakt om ambassadeur voor Stichting ALS Nederland te worden. Ik wilde mij ook graag landelijk inzetten voor ALS!”

Zelf meedoen

Het mag duidelijk zijn dat het ambassadeurschap voor ALS veel impact heeft op zijn leven. Joost geeft invulling aan deze rol door zelf ook mee te doen aan allerlei acties. Naast ‘Animo voor ALS’ en ‘A Local Swim Assen’ deed Joost mee aan de Amsterdam City Swim en twee keer aan de Tour du ALS. Ook is hij op verzoek van Stichting ALS Nederland voor andere evenementen beschikbaar.

Drive

Joost: “Mijn motto is: ‘Ik gun iedereen een lichaam waarop hij kan vertrouwen’. Als oud-sporter heb ik natuurlijk alles aan mijn lichaam te danken. Dit is ook mijn grote drive om bij te dragen aan de strijd tegen ALS.”

Doneer direct

Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.