Ruim drie jaar geleden verloor ik mijn man. Dat was vreselijk heftig. Net toen ik mijn leven weer had opgepakt, kreeg ik de diagnose ALS. Mijn wereld stortte voor de tweede keer in. Van nature ben ik een positief en blij persoon. Ik ben gek op de natuur, leuke stedentrips, een biertje met vrienden en wandelen. Door ALS werd mijn wereld ineens een heel stuk kleiner. 

Wekenlang thuis 

Voordat ik ziek werd wandelde ik elke dag ruim een uur. Door de ziekte ALS was dit steeds minder goed mogelijk. Toen wandelen helemaal niet meer ging heb ik weken thuis gezeten. Ik voelde me vreselijk beperkt. Het was ontzettend saai, maar het ergste was dat ik in die periode niet naar het graf van mijn man kon. 

Een stukje vrijheid terug 

Dankzij mijn inklapbare elektrische rolstoel kreeg ik weer een stukje vrijheid terug. Ik kon er ineens weer zelf op uit. Met deze rolstoel kan ik zelf bewegen en ben ik niet afhankelijk van iemand die me duwt. Ontzettend fijn. Ik kon hierdoor zelfs bij mijn broer in Ierland op bezoek.  

Hermien
Heeft de ziekte ALS
"Met mijn kinderen ben ik naar Londen geweest. Fantastisch! We reisden per bus en trein, wat mogelijk was dankzij mijn rolstoel. We scheurden door Londen: door de drukke winkelstraten, langs Buckingham Palace, door Covent Garden en over de Westminster Bridge. Allemaal mooie herinneringen, die ik zonder mijn elektrische rolstoel misschien niet had kunnen maken."
Een gevoel van zelfstandigheid 

Als je ALS hebt ga je alleen maar achteruit. Ik kan bijna niet meer lopen, maar wil er wel op uit. Een hulpmiddel als een elektrische rolstoel maakt dit mogelijk. Ik kan even naar de stad, de winkels in. Op bezoek bij mijn moeder of naar het museum in Amsterdam. En omdat de rolstoel inklapbaar is kan deze makkelijk mee in de auto. Het geeft een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Heel fijn. 

Herinneringen maken in Londen 

Met mijn kinderen ben ik naar Londen geweest. Fantastisch! We reisden per bus en trein, wat mogelijk was dankzij mijn rolstoel. We scheurden door Londen: door de drukke winkelstraten, langs Buckingham Palace, door Covent Garden en over de Westminster Bridge. Allemaal mooie herinneringen, die ik zonder mijn elektrische rolstoel misschien niet had kunnen maken. 

Stichting ALS Nederland financiert hulpmiddelen voor Stichting ALS op de weg. Stichting ALS op de weg heeft als doel om mensen met de ziekte ALS, PSMA en PLS te ondersteunen bij het zo lang mogelijk optimaal functioneren in de maatschappij. Lees hier meer over de samenwerking met ALS op de weg