Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen over de inzamelingsactie van gebruikte inkcartridges en oude mobieltjes op een rijtje gezet. Zit jouw vraag er niet bij? Stuur dan gerust een mailtje naar acties@als.nl of bel 088 666 0 333 en vraag naar Sharon van Dissel of Marian van Eldik.

Wat zijn de afmetingen van de verschillende inzamelboxen?

Er zijn meerdere formaten van de inzamelbox:

 • XL-box: hierin passen 600/800 cartridges/mobieltjes. Afmeting: 39cm diep x 39cm breed x 67cm hoog.
 • Grote box (L): geschikt voor 200/250 cartridges/mobieltjes.
 • Kleine box: ideaal wanneer je weinig ruimte hebt. Hierin passen 40/50 cartridges/mobieltjes. Afmeting 22cm diep x 15,5cm breed x 15cm hoog.
Hoe worden de gebruikte inktcartridges verwerkt?

Voor de inzamelingsactie werken we samen met  Secondlife Inkcartridges. Achter de schermen zorgen zij ervoor dat  de cartridges en oude mobieltjes verwerkt worden.

In deze blog, die geschreven is door Secondlife Inkcartridges, lees je hoe het verwerken van gebruikte inktcartridges geregeld is.

Hoe worden de oude mobiele telefoons verwerkt?

Voor de inzamelingsactie werken we samen met Secondlife Inkcartridges. Achter de schermen zorgen zij ervoor dat de cartridges en oude mobieltjes verwerkt worden.

De telefoons worden, als ze niet meer werken, gedemonteerd en de onderdelen gescheiden zodat ze andere apparaten een nieuw leven kunnen geven. De werkende telefoons worden verkocht aan verschillende organisaties zoals het behoud van Regenwoud, of denk aan landen waar telefoons schaars zijn.

Een A keus telefoon:

 • Oude Nokia, Samsung, Panasonic etc. bevatten vaak geen gevoelige data
 • Deze worden gebruikt voor refurb en onderdelen
 • Mail, Whatsap etc worden verwijderd middels een harde re-set

Een B keus telefoon:

 • Deze zijn vaak te beschadigd en kunnen alleen voor onderdelen
 • De datadragende onderdelen worden vernietigd

Een Smart keus telefoon:

 • Nieuwere werkende modellen smartphone worden gewist van data en overige gegevens
 • Op verzoek van de klant kunnen deze worden worden gewiped inc certificaat gelinkt aan het toestel
 • Actieve cloud toestellen gaan voor onderdelen(scherm, camera)

Scrap:

 • Het toestel is te oud, de batterij en plastic worden verwijderd en gaan in opslag
 • Oude mobieltjes bevatten grondstoffen voor recycling( lage fracties edelmetalen)
 • Uiteraard worden de rest stromen conform wetgeving afgevoerd

 

 

Hoewel de Simkaart verwijderd is, staan er altijd nog wel gegevens op. Hoe werkt dat?

Is het veilig oude mobieltjes via de ALS inzamelbox weg te gooien? Zeker, wij zamelen de telefoons enkel in en doen en mogen er verder niks mee doen. De verwerker mag dat wel, die dient ook een verklaring af te geven omtrent handelswijze en ethiek.

Werken jullie met een vernietigingscertificaat?

Er kan op aanvraag een certificaat afgegeven worden door de samenwerkende partij, We- collect. Wanneer de mobiele telefoons door We-Collect in ontvangst zijn genomen, start het gecertificeerde proces waarbij de data vernietigd wordt. Na afloop van dit proces wordt de getekende afstands-/vernietigingsverklaring verzonden. Deze is voor de administratie van de inzamelende partij en kan desgewenst worden voorzien van IMEI- en/of serienummers. Het totaal aantal ingenomen kilo’s wordt in ieder geval genoemd in de verklaring.

Als ik een inzamelbox heb, hoe handel ik dan verder?

Langs de deuren gaan, je collega’s vragen, je familie en vrienden stalken totdat deze vol zit 😉

Wanneer de doos vol is, volg je de instructie op de doos. Volle dozen kunnen opgehaald worden of je stuurt deze zelf terug. Heel makkelijk en goed geregeld.

Kan ik de inzamelbox ook zakelijk aanvragen?

Ja, zeker! Eventueel kunnen jullie je dan ook aanmelden als inzamelpunt. Zo zamelen we nog meer mobieltjes en cartridges in!

Kan ik meerdere inzamelboxen aanvragen (bijvoorbeeld voor meerdere locaties?)

Jazeker, laat het ons gerust weten hoeveel boxeb je nodig hebt en in welke maat. Stuur daarvoor een mailtje te sturen naar acties@als.nl

Wat levert één inzamelbox op?

Dit wisselt. Als de kleine box vol zou zitten met originele printkoppen (die blok cartridges, niet die platte) kan dit oplopen tot wel  €100. De XL inzamelbox zou dan op kunnen lopen tot € 2000. Ervaring leert echter dat zo’n XL inzamelbox gemiddeld € 200 waard is, er zit vaak ook afval bij, verpakkingsmateriaal, toners en die platte kleine cartridges zonder waarde.

Het beste is om op zoek te gaan naar de cartridges met deze vorm:

Is het aanvragen en/of retour sturen van een inzamelbox gratis?

Zeker! We vragen wel altijd of er geen toners in zitten, want die leveren niks op 😉

Kan ik mijn gebruikte cartridges of oude mobieltjes ook ergens inleveren?

Zeker, je hoeft niet perse zelf een inzamelbox neer te zetten om bij te dragen aan de actie. Je kunt je gebruikte gebruikte cartridges of oude mobieltjes inleveren bij een verzamelpunt.

We zijn bezig met een kaart te maken van alle inleverpunten. Bruna winkels zouden de eerste moeten zijn voor dit soort dingen.

Wat doe ik als mijn inzamelbox vol is?

Op de inzamelbox staan de instructies om de inzamelbox retour te sturen. Voor de grote inzamelboxen is het mogelijk om een afhaalopdracht aan te vragen.

Het aanvragen van deze afhaalopdracht kan het beste via info@secondlife-inkjets.nl of telefonisch via 0252 34 99 54. Altijd even melden dat je een volle inzamelbox hebt.