Vandaag 18 september is Fernando Ricksen (Heerlen, 1976), voormalig profvoetballer, overleden aan de gevolgen van ALS. Ricksen leed sinds 2013 aan ALS. De laatste maanden verbleef Ricksen in een hospice in Schotland. Hoewel we wisten dat hij dit hospice niet meer zou verlaten, kwam zijn overlijden toch als een schok. Wij zijn in gedachten bij zijn familie en vrienden en wensen hen veel sterkte. Ricksen was getrouwd met Veronika, samen hebben zij een dochtertje, Isabella.

Ricksen heeft op diverse manieren aandacht voor ALS gevraagd. Zo organiseerde zijn club Fortuna Sittard in 2014 een benefietwedstrijd voor hem en gaf hij in 2017 het startschot voor de Amsterdam City Swim. In 2016 werkte Fernando Ricksen mee aan een documentaire over zijn leven met ALS. Dit was voor hem heel belangrijk: “Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar. Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden.”

Aandacht voor de strijd tegen ALS

Gorrit-Jan Blonk, directeur Stichting ALS Nederland: ‘Als bekende Nederlander met ALS heeft Ricksen veel aandacht gevraagd voor  de strijd tegen ALS. Fernando was strijdbaar tot het einde, hij wilde deze ziekte zo graag verslaan, heel spijtig dat dit niet zo mocht zijn.

We hadden het hem zo gegund om zijn dochter verder te zien opgroeien en van haar te genieten, maar ALS is een vreselijke ziekte waar helaas nog geen medicijn tegen is gevonden. Daarom gaan wij door met onze strijd, ook zonder Fernando. Want geld voor onderzoek om ALS te stoppen, is nog steeds hard nodig. Wij blijven hem gedenken als een vechter, altijd optimistisch en een bevlogen voetballer én ALS-patiënt.”

Over Fernando verschenen twee boeken: Vechtlust en De Finale Strijd. Laatstgenoemde gaat over zijn strijd tegen ALS. Een indringend en intiem portret, verkrijgbaar in de winkel of via Bol.com.

Meer lezen over Fernando en zijn strijd tegen deze dodelijke ziekte?

Foto: Goffe Struiksma, gepubliceerd op wendyonline.nl.

Doneer direct

Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.