29 augustus 2014

Wat heeft de Ice Bucket Challenge opgeleverd?

De wereldwijde hype rond de Ice Bucket Challenge heeft in Nederland in 2014 enorm veel aandacht opgeleverd voor Stichting ALS Nederland. De Ice Bucket Challenge werd in Nederland voor het eerst gedaan op 14 augustus 2014.

De Ice Bucket Challenge, ofwel ijsemmer-uitdaging, begon in juli in Amerika. Een golfer gooide een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor ALS en daagde iemand anders binnen 24 uur uit hetzelfde te doen. Deed je dat niet, dan moest je geld doneren.

Sindsdien is de hype de wereld rondgegaan, geholpen door filmpjes op sociale media en de inzet van wereldwijde beroemdheden als Bill Gates, Barack Obama, Gordon Ramsey, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg.

In Nederland kwam de Ice Bucket Challenge in Nederland toen coureur en ambassadeur voor Stichting ALS Meindert van Buuren werd uitgedaagd door de Canadese zanger Drew Seeley. Hij accepteerde zijn challenge live op tv en daagde Beau van Erven Dorens en Professor Leonard van den Berg van het ALS-Centrum uit. Daarna ging het snel. De Ice Bucket Challenge opgepikt door onder andere Candy Dulfer, Ivo Opstelten, Jörgen Raymann, Nick Keizer, Chantal Janzen, Geraldine Kemper, Naomi van As, Giel Beelen en vele andere onbekende Nederlanders.

Na de opvallende campagne ‘Ik ben inmiddels overleden’ uit 2011 werd met de Ice Bucket Challenge de daarvoor onbekende ziekte ALS in Nederland voorgoed op de kaart gezet. Stichting ALS Nederland kreeg normaal zo’n tweehonderd donaties per maand. Toen de Ice Bucket Challenge een rage was, werd er in een paar maanden tijd 51.000 keer gedoneerd, met een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro.

“Daar zijn we ongelooflijk blij mee. Dit geweldige bedrag brengt ons weer een stapje dichter bij het vinden van de oplossing van deze tot nu toe nog ongeneeslijke ziekte”, reageerde directeur van de stichting Gorrit-Jan Blonk.

Nederland telt rond de 1.500 patiënten. Elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. Ondanks wereldwijd onderzoek, is de oorzaak van ALS nog steeds onbekend.

 
Steun de strijd tegen ALS en doneer