Op deze pagina vind je kinderboeken over ALS geschikt voor de leeftijden 2-18 jaar. De boeken leggen op een kindvriendelijke manier uit wat ALS inhoudt en hoe je om kunt gaan met de diagnose en de gevolgen daarvan.

Kinderen praten over ALS

Een toegankelijk stripverhaal over hoe als kind om te gaan met de diagnose ALS binnen het gezin. De strip is ontwikkeld door het ALS Centrum en geschikt voor kinderen van 7-12. Thema's die aan bod komen zijn: wat weet je over ALS, hoe ervaar je het leven met (iemand met) ALS en hoe ga je daarmee om?

Papa Draak wordt niet meer beter

Een liefdevol en troostrijk prentenboek voor peuters en kleuters over een zieke ouder en afscheid nemen. Sascha Groen, partner van PSMA-patiënt Anjo Snijders, vertelt op een eerlijke manier over ziekte, de dood en rouw. Een kleurrijk verhaal waarin ondanks het zware onderwerp ruimte is voor humor.

Jack de hond gaat naar de top

Welkom op de boerderij van Jack de hond en al zijn vrienden! Jack drijft elke dag de schaapskudde de heuvel op totdat hij dat op een dag niet meer goed kan. Gelukkig staan zijn vrienden klaar om hem te helpen. Een ontroerend verhaal met een lach en een traan over het proces van de ziekte ALS, maar ook over vriendschap, plezier en het delen van emoties.

Lama Luna en Karel Kievit

Een liefdevol en avontuurlijk prentenboek met rijmend verhaal voor kinderen van 2 tot en met 7 jaar. Lama Luna beleeft avonturen over de hele wereld en is geschreven door ALS-patiënt Lilian Herijgers. Zij schreef dit boek om haar zoon, en alle andere jonge lezers, te stimuleren om de wereld te ontdekken en nieuwsgierig te blijven.

ALS alles verandert

Een boek over ALS verteld door de ogen van de 11-jarige zoon van een ALS-patiënt. Over hoe enerzijds zijn gezinsleven verandert, maar ook over hoe voetbal gewoon doorgaat en hij ook nog gewoon verliefd kan worden. Het boek is leuk voor zowel jongens als meisjes en geschikt voor kinderen van ongeveer 8 tot 16 jaar.

Wat ALS…?!?

Een boek over Pinkie het roze schaap dat de strijd aangaat met ALS. Geschreven door Anton Minkels. Ondanks het heftige onderwerp is het een lief, ontroerend en toch ook vrolijk verhaal. Bedoeld om de kracht van vriendschap te laten zien en hoe je zoveel mogelijk herinneringen maakt.

 

Interesse in één van de andere boeken over ALS?

Overzichtspagina alle boeken

Meer informatie over de ziekte ALS?

Wat is ALS