10 juni 2019

Fernando Ricksen in een vogelvlucht


Gediagnosticeerd met ALS

Fernando Ricksen, oud-topvoetballer bij o.a. Glasgow Rangers en Fortuna Sittard, heeft sinds 2013 ALS. Dat heeft de oud-profvoetballer zelf in 2013 bekend gemaakt in een aangrijpend interview bij De Wereld Draait Door. Ricksen kreeg eerder die week de diagnose te horen. Hij zat aan tafel bij DWDD om zijn boek ‘Vechtlust’ te presenteren. Dit is geschreven in samenwerking met sportjournalist Vincent de Vries. In ‘Vechtlust’ vertelt hij openhartig over zijn verslavingen en veroveringen uit de tijd dat hij voetbalde bij Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg en Oranje.


Magazine
In 2015 heeft Fernando Ricksen samen met ALS Nederland zijn eigen glossy uitgegeven: FERNANDO. “Een prachtblad, waar niet alleen veel Bekende Nederlanders belangeloos aan hebben meegewerkt, maar ook een blad met onderwerpen die veel kracht, hoop en liefde uitstralen. Laten dat nou net de ankers zijn die we nodig hebben om overeind te blijven in deze ruwe zee”, aldus Fernando. Bestel het magazine hier en help deze rotziekte keihard de wereld uit te schoppen.

Boeken
Over Fernando Ricksen verschenen twee boeken, ‘Vechtlust’, geschreven door goede vriend Vincent de Vries en ‘De Finale Strijd’ geschreven door Vincent de Vries en weduwe Veronika Ricksen. ‘Vechtlust’ gaat over het turbulente leven van Fernando Ricksen en hoe de vooroordelen, verleidingen en verslavingen bijna zijn ondergang werden. ‘De Finale Strijd‘ is een intiem en indringend portret van de oud-voetballer en beschrijft zijn strijd tegen deze genadeloze ziekte. Laatstgenoemde kost 20,00 euro en is verkrijgbaar in de boekwinkel of via Bol.com.

Documentaire
Drie jaar na de diagnose, in de zomer van 2016, besluit hij zijn leven met ALS vast te laten leggen. Met zijn gezin, vrienden en sportjournalist Vincent de Vries, heeft hij voor RTL7 een documentaire gemaakt waarin hij zijn Finale Strijd vast heeft laten leggen.

Hij begreep als geen ander dat het nu eens niet zou gaan over zijn mooie momenten als voetballer, maar over de moeilijkste momenten van zijn leven: “Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar. Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden.”

Acht maanden lang volgde de camera hem overal. Het resultaat is een emotioneel en indrukwekkend portret van een heel strijdbare man. Fernando wilde graag laten zien wat ALS is, en hoe hij leeft met deze genadeloze ziekte. Met daarin bijzondere momenten, zoals de ontmoeting met Christiano Ronaldo, maar ook de pijnlijke momenten; hoe hij wordt aangekleed, gewassen en gevoed. Hij liet de camera zelfs toe in het ziekenhuis van Glasgow waar hij regelmatig zijn controle en operaties onderging. Alleen op de wc ging de deur dicht. Het leverde een bijzonder en ontroerend document op.

Nieuwsfragmenten Fernando
Fernando toegejuicht door 40.000 supporters in erewedstrijd Glasgow (DWDD, 26-01-2015, 1.38 minuten)
Fernando krijgt eigen glossy en “knokt tot het licht uit gaat” (Shownieuws, 14-10-2015)
Fernando Ricksen is een held” (PowNed, 15-10-2015, vanaf 28.40 minuten)
Fernando Ricksen kondigt ‘laatste benefietavond’ aan in hartverscheurende video (AD.nl, 10-06-2019)