Al twee keer bedwong Daphne Hermans-van Nieuwenhuijzen (34) al wandelend de Mont Ventoux tijdens Tour du ALS. Dit jaar loopt zij voor Stichting ALS Nederland mee met de grootste wandelprestatietocht ter wereld: de 4Daagse in Nijmegen.

“Op 8 oktober 2019 kreeg mijn vader Hans de diagnose ALS. De ernst hiervan kwam gelijk binnen. Maar mijn vader staat er vanaf het begin heel positief in. Hij had gelijk zoiets van ‘we gaan er iets van maken en we zien het wel’.”

Tour du Hans

Toen Daphne vlak na de diagnose van haar vader meedeed met de 0%4ALS Challenge kwam zij in contact met Stichting ALS Nederland. Hierdoor ontstond het idee om deel te nemen aan Tour du ALS. Samen met haar broer Sven startte ze team Tour du Hans en twee jaar achter elkaar gingen ze met vrienden en familie de Kale Berg op. “Omdat het best intensief is hebben we na de tweede keer besloten een jaartje over te slaan.”

Toch iets doen

“Ik wilde toch wel ‘iets’ doen dit jaar. We hebben een naam opgebouwd met team Tour du Hans en het is zonde om dat stil te leggen. Daarom ga ik in juli, namens het team, de Nijmeegse Vierdaagse lopen voor Stichting ALS Nederland. Ik had al langer het idee om mee te doen, maar een goed doel aan je deelname verbinden maakt de 4Daagse extra bijzonder. Het is mooi dat je met iets wat voor jou zo vanzelfsprekend is – namelijk wandelen – kunt bijdragen aan het onderzoek naar ALS. En al kan mijn vader er straks fysiek niet bij zijn, het is mooi dat hij het mee kan maken als ik straks de 4Daagse uitloop.”

Daphne Hermans-van Nieuwenhuijzen
Deelnemer 4Daagse
“Geld is de voornaamste reden dat de oplossing voor ALS er nog niet is.”

Van statiegeldactie tot visverkoop

Ondanks dat ze zoals ze zelf zegt ‘niemand zo gek heeft gekregen om mee te lopen’ helpen de teamleden van Tour du Hans wel mee met actievoeren. En met resultaat. De teller op haar actiepagina staat inmiddels op ruim 2.900 euro. “We hebben twee keer meegedaan met de statiegeldactie van de Albert Heijn hier in het dorp. Daarnaast hebben we lokale ondernemers benaderd voor het sponsoren van producten die we kunnen verkopen. Begin april verkochten we tulpen en lekkers van de bakker. Dit leverde meer dan 1.000 euro op. Binnenkort willen we nog graag een visverkoop organiseren. Als alle acties geweest zijn zullen we via persoonlijke WhatsApp-berichtjes onze bekenden nog vragen om donaties.”

Frustrerend

“Het is belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat er nog steeds geld nodig is voor onderzoek naar ALS. Het is frustrerend dat er niets is wat de ziekte stil laat staan, draaglijker maakt of geneest. Als je ziet wat ze tegenwoordig allemaal kunnen dan kan dat eigenlijk niet. Geld is de voornaamste reden dat de oplossing er nog niet is. Het blijft dan ook nodig om geld in te zamelen. Van je deelname aan de 4Daagse een sponsorloop maken is een goede manier om dit te doen.”

Heb jij een startbewijs voor de 4Daagse 2023 en wil je jouw deelname extra bijzonder maken? Loop dan mee voor Stichting ALS Nederland. Samen lopen we ALS de wereld uit.

Aanmelden