In 2017 verloor Debbie Westerhof-de Bruin (65) haar man Henk aan ALS. Zeven maanden na de diagnose moest ze afscheid nemen van haar grote liefde. “Het is mensonterend om zo te moeten sterven.”

Debbie en Henk leren elkaar in 2008 kennen. Ruim anderhalf jaar later trouwen ze. Niet lang hierna begint Henk te kwakkelen. Veel zoeken ze er niet achter. Tot hij slechter gaat spreken en zich soms ernstig verslikt. Tijdens een vakantie eind 2016 gaat Henk ineens hard achteruit. “Hij zei: ‘Oh Debbie, als ze het maar stop kunnen zetten.’” Helaas krijgt Henk niet veel later de diagnose ALS. “Het enige wat je weet als je die diagnose krijgt is: mijn einde is nabij. Henk ging snel achteruit. Het was moeilijk en frustrerend. Als je net gewend bent aan wat je ingeleverd hebt, dan ben je alweer drie stappen achteruit gegaan.” In juli 2017 moet Debbie afscheid nemen van Henk.

Nalaten aan Stichting ALS Nederland

“ALS, ik gun het mijn ergste vijand niet. Ik wil zo graag dat ze iets vinden om het te genezen, te voorkomen of op zijn minst te vertragen.” Na het overlijden van Henk besloot Debbie Stichting ALS Nederland op te nemen in haar testament. “Als je helder hebt wat je wilt, dan is dat zo geregeld.” Dat je bij nalaten aan een goed doel geen erfbelasting afdraagt was voor Debbie geen motivatie, wel een fijne bijkomstigheid. Net als het goede contact met Anja, relatiebeheerder van de stichting. “Het contact is altijd positief. Via Anja leerde ik onder meer over het bestaan van de Nabestaandendag.”

Debbie Westerhof-de Bruin
Nabestaande
"Met mijn nalatenschap en de schenkingen wil ik mijn geld goed besteden. ALS de wereld uit, dat is het doel. Ik weet niet of het ooit lukt, maar je moet hoop blijven houden."
Geen weggegooid geld

Debbie besloot ook te schenken aan de stichting. “Ik kwam in aanmerking voor een subsidieregeling. Het bedrag dat ik ontving heb ik geschonken aan Stichting ALS Nederland. Ook heb ik een schenkingsovereenkomst voor 5 jaar, waardoor ik kan geven met belastingvoordeel. Ik hoop dat ze er wat extra’s mee kunnen doen en wat nieuws ontdekken. Het is geen weggegooid geld.”

“Op het moment dat Henk wegviel kwam er veel boosheid, frustratie en verdriet naar boven. Maar het leven gaat door en ik wil het zo goed mogelijk oppakken. Met mijn nalatenschap en de schenkingen wil ik mijn geld goed besteden. ALS de wereld uit, dat is het doel. Ik weet niet of het ooit lukt, maar je moet hoop blijven houden.”

Nalaten

Bijdragen aan een toekomst zonder ALS, ook als je er niet meer bent. Het kan door Stichting ALS Nederland op te nemen in je testament. Door onze ANBI-status betalen we geen erfbelasting en wordt je nalatenschap voor 100 procent besteed aan een oplossing voor ALS. Meer informatie vind je op als.nl/nalaten. Vragen? Neem gerust contact op met relatiebeheerder Nalaten en Schenken Anja Bramsen via [email protected].

Interview: verschenen in het magazine ALSNU van april 2023.