Fiscale voordelen

Wil je als bedrijf de strijd tegen ALS steunen met een gift? Dan is het goed om te weten dat er vaak belastingvoordelen voor bedrijven zijn. Donaties kunnen fiscaal aftrekbaar zijn als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Een zakelijke donatie
Als een donatie een nuttige bijdrage levert aan de bedrijfsvoering, kun je deze als een zakelijke kostenpost zien en mag je de donatie aftrekken bij de belasting. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ons sponsort of reclameruimte biedt. Een donatie als zakelijke kostenpost is ook aftrekbaar als je in datzelfde jaar een fiscaal verlies lijdt.

Een niet-zakelijke donatie
Een gift uit vrijgevigheid of een gift die zo hoog is dat deze meer betekent dan alleen de promotie van je merknaam, zijn niet-zakelijke donaties. Daarvoor gelden verschillende voorwaarden voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen en ondernemingen die onder de inkomstenbelasting vallen, zoals een eenmanszaak of vof.

  • Je betaalt vennootschapsbelasting
    Voor jouw bedrijf is het fiscaal zeer aantrekkelijk om aan een goed doel te doneren. Elke gift kan afgetrokken worden. Het totaal aan aftrekbare donaties mag 50% van de winst bedragen tot maximaal € 100.000. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.
  • Je betaalt inkomstenbelasting
    Hoeveel je aan niet-zakelijke donaties mag aftrekken hangt af van je verzamelinkomen. Ook het inkomen van je fiscale partner bepaalt mee hoeveel je mag aftrekken. Een gift die je langer dan 5 jaar doet, kan soms wel volledig worden afgetrokken.

Neem voor meer informatie mogelijkheden in jouw specifieke situatie contact op met je belastingadviseur of account.