Wil je als bedrijf de strijd tegen ALS steunen met een gift? Dan is het goed om te weten dat er belastingvoordelen voor bedrijven kunnen zijn. Donaties kunnen fiscaal aftrekbaar zijn als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Een zakelijke donatie

Als een donatie een zakelijk karakter heeft dan kan deze als een zakelijke kostenpost worden gezien en  mag de donatie ten laste van het resultaat in aftrek worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je ons als bedrijf sponsort of reclameruimte van ons afneemt.

Een niet-zakelijke donatie

Niet-zakelijke donaties zijn giften uit vrijgevigheid of giften die zo hoog zijn dat deze meer betekenen dan alleen de promotie van de onderneming. Voor de fiscale gevolgen van een niet-zakelijke gift wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijven die vennootschapsbelasting betalen (bijvoorbeeld een BV) en bedrijven die inkomstenbelasting betalen (een eenmanszaak, VOF etc.).

  • Bedrijven die vennootschapsbelasting betalen
    Het is voor deze bedrijven fiscaal aantrekkelijk om aan een goed doel te doneren. Elke gift kan afgetrokken worden. Het totaal aan aftrekbare donaties mag 50% van de winst bedragen tot maximaal € 100.000.
  • Bedrijven die inkomstenbelasting betalen
    Het is voor deze bedrijven bij niet-zakelijke giften in beginsel raadzaam om deze giften als privé-persoon te doen. Welk bedrag van deze giften mag worden afgetrokken hangt af van het verzamelinkomen van de schenker en de eventuele fiscale partner. Een periodieke gift kan in beginsel wel volledig worden afgetrokken.

Neem voor meer informatie mogelijkheden in jouw specifieke situatie contact op met je belastingadviseur of accountant. Meer informatie vind je ook op de website van de Belastingdienst.