PSMA

PSMA is een aan ALS verwante ziekte, met andere verschijnselen dan bij ALS. Het is een progressieve aandoening waarvan we de oorzaak niet kennen en waarvoor geen behandeling is.

Progressieve Spinale Musculaire Atrofie (PSMA) is een neuromusculaire of zenuw-/spierziekte waarbij vooral de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg uitvallen. De ziekte leidt tot het steeds minder goed functioneren van de spieren. Het tempo van achteruitgang verschilt per patiënt. Het aantal patiënten met PSMA in Nederland ligt tussen de 100 en 200.

Wat gebeurt er bij PSMA?
Bij PSMA is er een probleem met de perifere motorische zenuwcellen. Deze lopen vanaf de hersenstam en het ruggenmerg naar de spieren. Doordat de zenuwen prikkels niet meer goed doorgeven aan de spieren worden deze slapper en dunner. Mensen ervaren hierdoor steeds meer beperkingen. Spasticiteit komt niet voor, maar verder kunnen patiënten dezelfde verschijnselen hebben van ALS.

PSMA kan overgaan in ALS
PSMA kent een snellere en een langzamere variant. In een vergevorderd stadium kunnen bijna alle spieren in armen en benen zijn aangedaan, waardoor iemand steeds meer verlamd raakt. Bij een deel van de patiënten kan PSMA overgaan in ALS. Dan is er sprake van een snellere toename van de verlammingsverschijnselen.

Meer over de ziekte PSMA vind je op de website van het ALS Centrum Nederland.

Ben je patiënt?
Heb je de diagnose PSMA gekregen? Kijk dan hier wat Stichting ALS Nederland voor je kan betekenen en meld je aan als patiënt.

Steun onderzoek naar ALS, PSMA en PLS
Er is veel onderzoek nodig om deze ziekten de wereld uit te helpen. Help ons met jouw bijdrage.

Doneer direct

Terug naar de pagina over ALS? Klik hier.