PSMA is een aan ALS verwante ziekte, met andere verschijnselen dan bij ALS. Het is een progressieve aandoening waarvan we de oorzaak niet kennen en waarvoor geen behandeling is.

Progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA) is een neuromusculaire of zenuw-/spierziekte waarbij vooral de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg uitvallen. De ziekte leidt tot het steeds minder goed functioneren van de spieren. Het tempo van achteruitgang verschilt per patiënt. Het aantal patiënten in Nederland ligt tussen de 100 en 200.

Wat gebeurt er bij PSMA?

Bij PSMA is er een probleem met de perifere motorische zenuwcellen. Deze lopen vanaf de hersenstam en het ruggenmerg naar de spieren. Doordat de zenuwen prikkels niet meer goed doorgeven aan de spieren worden deze slapper en dunner. Mensen ervaren hierdoor steeds meer beperkingen. Spasticiteit komt niet voor, maar verder kunnen patiënten dezelfde verschijnselen hebben van ALS.

PSMA kan overgaan in ALS

PSMA kent een snellere en een langzamere variant. In een vergevorderd stadium kunnen bijna alle spieren in armen en benen zijn aangedaan, waardoor iemand steeds meer verlamd raakt. Bij een deel van de patiënten kan de ziekte overgaan in ALS. Dan is er sprake van een snellere toename van de verlammingsverschijnselen.

Meer over de ziekte PSMA vind je op de website van het ALS Centrum Nederland.

Ben je patiënt?

Heb jij de diagnose ALS, PSMA of PLS gekregen? Lees wat Stichting ALS Nederland voor je kan betekenen en meld je aan als patiënt.

Aanmelden als patiënt

Doneer direct

Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.