PLS

Wat is Primaire Laterale Sclerose?

PLS is een spier-zenuwziekte waarbij de motorische zenuwcellen achteruitgaan. Dit leidt tot stijfheid en spasticiteit van de spieren in mond, benen en de armen. PLS hoeft de levensduur niet te verkorten, maar leidt vaak wel tot invaliditeit. Geschat wordt dat ruim honderd mensen in Nederland deze ziekte hebben. De verschijnselen doen zich meestal voor na het dertigste levensjaar.

 

Wat gebeurt er bij deze ziekte?

Ons lichaam wordt bestuurd vanuit onze hersenen. De hersenen sturen signalen naar de spieren zodat deze in actie komen. Een signaal dat wordt verzonden verplaatst zich via zenuwcellen door het lichaam. Bij de ziekte is er een probleem van de centrale motorische zenuwcellen.

PLS

Bekijk de uitleg van Prof. dr. Leonard van den Berg van het UMC Utrecht in het onderstaande filmpje.

Verloop van PLS

PLS heeft een veel langzamer verloop dan ALS. Mensen met PLS hebben last van stijfheid en een verhoogde spierspanning met verhoogde reflexen. Dit begint meestal in beide benen. Mensen struikelen gemakkelijk, kunnen niet of moeilijk hardlopen en hebben minder kracht in de benen. Doordat op den duur het weefsel in de hele zenuwbaan wordt aangetast, ontstaat later in het ziekteproces ook spierzwakte in de handen en de armen. Op den duur kunnen ook kauw- en slikstoornissen en problemen met spreken ontstaan.

Wetenschappelijk onderzoek is nodig!

Vooralsnog is er geen genezing van PLS mogelijk. De behandeling is vooral gericht op de symptomen. De Stichting ALS Nederland zet zich in voor meer wetenschappelijk onderzoek naar PLS. Meer kennis helpt om een effectieve behandeling voor deze ziekte te vinden.

Bent u PLS-patiënt? Doe mee aan het wetenschappelijke onderzoek naar het verloop en de oorzaak van de ziekte. Meld u dan nu aan via een email aan h.vergunst@umcutrecht.nl of bel Hermieneke Vergunst, onderzoeksassistent op tel. 088-7555887.

Lees meer op de website van ALS Centrum Nederland.

PSMA, informatie voor patiënten.