Edwin de Haas (51) is oud-deelnemer van Holland4ALS, het 24-uurs sportevenement om geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS. Ook is hij oud-lid van de Holland4ALS werkgroep. Edwin: “Holland4ALS is een hele belevenis. Het leukste vond ik om met ons busje op pad te zijn en hardlopend de hele nacht door te gaan. De zonsopkomst en vervolgens het onthaal bij de finish waren echt magisch.”, aldus Edwin.  

Holland4ALS vindt op 26 en 27 mei voor de vijfde keer op rij plaats.  De afgelopen jaren werd het evenement georganiseerd door Stichting zoalsjan. Deze naam verwijst naar de bekende Soester Jan Jager. Hij kreeg in 2014 het bericht dat hij aan de ziekte ALS leed. Edwin: “Toen Jan ALS kreeg, heb ik van dichtbij meegemaakt wat dit met je doet. Hierdoor besloot ik om in 2019 met een team mee te doen aan Holland4ALS.”  

Tomeloze inzet

Het team bestond uit een aantal heel gemotiveerde kerels uit Soest. Edwin: “Iedereen zette zich voor de volle 100% in. We kwamen vaak samen om plannen te bedenken voor het inzamelen van geld en de organisatie van het event. Ook trainden we met elkaar. Geld inzamelen is natuurlijk niet altijd even makkelijk, daarom deelden we onze ervaringen in een appgroep. Zo enthousiasmeer je elkaar. In ons team is vooral veel geld opgehaald door onze netwerken te activeren. Het enige wat je moet doen is vragen, daarvoor moet je wel over een drempel heen. We hebben ongeveer €54.000 opgehaald!”  

Vriendengroep

Voor alle teamleden was de betrokkenheid bij patiënten en hun families de grootste motivatie. Daarnaast was het enorm motiverend om samen de sportieve uitdaging aan te gaan voor zo’n mooi doel. Het team trainde één keer per week samen. Edwin: “Niet iedereen kende elkaar, maar sinds Holland4ALS zijn we echt een vriendengroep geworden. We zien elkaar nog steeds.” 

Edwin de Haas
Oud-deelnemer Holland4ALS
Niet iedereen kende elkaar, maar sinds Holland4ALS zijn we echt een vriendengroep geworden. We zien elkaar nog steeds.
Geen triatleet

Edwin ervaarde zijn deelname en de voorbereiding naar Holland4ALS als een bijzondere tijd: “Het is ongelofelijk leuk om mee te doen. Je zult merken dat je er veel voor terugkrijgt als je het met elkaar doet. De energie, de bezieling die je erin stopt en het teamgevoel dat vrijkomt. Het gaat niet eens om het eindbedrag, maar om de moeite die je als team bereid bent om erin te steken.” Bij Holland4ALS is het wel handig als je een beetje sportief bent. Wel benadrukt Edwin dat je geen triatleet hoeft te zijn om mee te doen. Ieder team kan op zijn eigen tempo meedoen. Dat maakt het laagdrempelig en leuk voor iedereen.  

Tips voor actievoerders

Tot slot heeft Edwin nog enkele tips voor deelnemers: “Mensen die het lastig vinden om geld in te zamelen kunnen Whatsapp inzetten voor het eerste contact over een mogelijke donatie. Vervolgens kan je de mensen nabellen die nog niet gereageerd hebben.” Als ondernemer heeft Edwin alle zakelijke contacten waar hij jaarlijks facturen aan betaalt om een donatie gevraagd. Dat ging vrij makkelijk. Hij vult aan: “Verder kan je kleinere acties organiseren, zoals een kraam op de rommelmarkt met Koningsdag of als team boodschappen inpakken op zaterdag. Maar ook een charity diner of veiling diner kan veel geld opleveren. En dat is ook nog eens heel erg gezellig!”  

Ben je enthousiast geworden om ook mee te doen aan Holland4ALS? Meer informatie en aanmelden: www.holland4als.nl