Stichting ALS Nederland organiseert in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari voor de tweede keer de ALS Sunrise Walk in Utrecht. Duizenden wandelaars lopen de zonsopkomst tegemoet en zamelen geld in voor onderzoek naar ALS. Acteur en ALS-ambassadeur Loek Peters loopt ook mee. Hij vertelt meer over het doel van de actie en zijn voorbereiding.

Acteur Loek Peters is sinds 2017 ambassadeur van Stichting ALS Nederland. Loek is onder meer bekend van de serie Penoza. Via een kennis werd hij geconfronteerd met de dodelijke zenuw-spierziekte ALS en werd hij gevraagd voor verschillende events. Zo kwam hij in aanraking met Stichting ALS Nederland en werd hij ambassadeur. “ALS is zo’n verschrikkelijke rotziekte. Iemand die ALS heeft, gaat elke dag een stukje achteruit. Toch voel ik tijdens bijeenkomsten en evenementen ook veel positiviteit. Mensen met ALS weten dat ze niet meer beter worden, dus het gaat om het nu. Het gevoel van ‘vier het leven’. Dat geeft veel energie en dat voel je. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo is het wel.”

Loek Peters
Ambassadeur
Ik ga 25 kilometer lopen en dat is toch zes uur flink doorstappen. Maar dat is ook het mooie aan de Sunrise Walk: je moet er moeite voor doen, het is doorbijten.
Sunrise Walk

Voor het onderzoek naar ALS is veel geld nodig en Stichting ALS Nederland organiseert allerlei evenementen om geld op te halen. Loek: “De stichting moet het van giften hebben en een event als de ALS Sunrise Walk helpt dan mee. De ALS Sunrise Walk is een wandeling van 25, 15 of 5 kilometer in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari aanstaande door Utrecht. Ik woon daar, dus uiteraard doe ik mee. Ik ga 25 kilometer lopen en dat is toch zes uur flink doorstappen. Maar dat is ook het mooie aan de Sunrise Walk: je moet er moeite voor doen, het is doorbijten. Voor 25 kilometer moet je echt trainen, dat doe je niet zomaar even. Dus voor mij is het ook nog eens goed om op deze manier wat conditie op te doen. Maar het is prachtig om door Utrecht te wandelen in de nacht en het langzaam licht te zien worden. En het is voor een goed doel.”

Ook andere afstanden

Naast 25 kilometer kunnen deelnemers ook 15 of 5 kilometer lopen. “De 25 kilometer start om 2.00 uur ’s nachts, de 15 om 5.00 uur en de 5 kilometer is voor het laatste uur, vanaf 7.00 uur. De 15 kilometer is ook een pittige afstand, maar voor mensen die weinig tijd hebben om te trainen is dat nog wel goed te doen. Het is de bedoeling dat we allemaal samen finishen bij de Jaarbeurs. Daar is dan ook de afsluiting met bekendmaking van het eindresultaat. We hopen op droog weer en een grote opkomst!”

Klaar voor een bijzondere belevenis? 

De wandeling door Utrecht is een belevenis op zich, vol licht, sfeer en gezelligheid. Logisch dat veel Utrechters aan de ALS Sunrise Walk meedoen om hun stad op een andere manier te beleven. Maar ook veel wandelaars uit de wijde omgeving van de stad doen mee. Loek: “Het is iets wat elke Utrechter een keer zou moeten meemaken. En dan is het ook nog eens voor een goed doel!”

Ook meedoen met de ALS Sunrise Walk? Alle informatie is te vinden op alssunrisewalk.nl. Daarnaast kan je de deelname van Loek steunen met een donatie