Ingrid Janson-Roedoe (57) en Willem Janson (75) zijn geboren en getogen Rotterdammers. Ze hebben het hart op de tong, maar bovenal een hart voor de medemens. Vorig jaar besloten zij Stichting ALS Nederland als enige erfgenaam op te nemen in hun testament.

Ingrid werkt al dertig jaar in de zorg. Dit doet ze met hart en ziel. Ook haar man Willem belandde, na eerdere banen in de bouw en de bloemen, in de zorg. Willem: “Ik heb 15 jaar in de zorg gewerkt. Ik heb vaak gedacht: had ik dit maar eerder gedaan. Het is mooi en liefdevol werk. Inmiddels geniet ik al een aantal jaren van mijn pensioen.” Ingrid: “In de zorg zijn we beiden regelmatig geconfronteerd met mensen die het minder hebben dan wij.”

Slopend ziekteproces

Willem maakte de ziekte van dichtbij mee. “Een voormalig schoonzus van me overleed binnen twee jaar na de diagnose. Ze had het heel slecht”, vertelt hij. Ingrid: “Jaren geleden zag ik op televisie een documentaire over ALS. Het greep me heel erg aan. Ik ken zelf niemand met ALS. Maar het is zo’n verschrikkelijke ziekte. Een ziekte waar nog helemaal geen behandeling voor is. Dat slopende ziekteproces, dat vinden we heel erg. Voor veel ziektes bestaan behandelingen, maar voor ALS is er nog niets. Dat raakt ons diep. Daarom laten we alles na aan Stichting ALS Nederland, in de hoop dat ze daarmee heel veel onderzoek kunnen doen.”

Zo geregeld

Ingrid en Willem mailden Anja Bramsen, relatiebeheerder Schenken & Nalaten bij Stichting ALS Nederland, in augustus 2021 over hun plannen. “We vertelden Anja dat we overwogen de stichting op te nemen in ons testament. In september is ze bij ons op bezoek geweest voor een kennismaking. Dat vonden we erg fijn. Het contact dat we sindsdien met haar hebben voelt warm”, vertelt Ingrid.

Ingrid en Willem Janson
Donateurs
“Jaren geleden zag ik op televisie een documentaire over ALS. Het greep me heel erg aan. Ik ken zelf niemand met ALS. Maar het is zo’n verschrikkelijke ziekte.”

Volledig zeker van hun besluit was het voor Ingrid en Willem alleen nog een kwestie van regelen. Willem: “Dat was erg makkelijk. We hebben maar een half uurtje bij de notaris gezeten en toen was het geregeld.” Ingrid: “Het testament werd opgesteld aan de hand van onze wensen. Wij hebben het daarna nagelezen en getekend voor akkoord. Wij hebben hiervoor alles zelf geregeld. Maar als je wel hulp nodig hebt, dan helpt de stichting je hier graag bij.”

Een voorbeeld voor anderen

Ingrid: “We hopen dat er in de toekomst iets ontdekt wordt waarmee iets gedaan kan worden aan het lijden van de ALS-patiënt. Of mooier nog: waarmee ALS genezen kan worden. Er is zoveel geld nodig om iets te kunnen betekenen voor ALS-patiënten.” Om ook anderen aan te zetten om iets voor het goede doel te doen, zijn Ingrid en Willem open over hun keuze om hun geld na te laten aan Stichting ALS Nederland.

“Door ons geld na te laten dragen wij ons steentje bij”, zeggen ze. “Het is misschien maar één steentje. Maar als je daarmee ook anderen kunt overhalen hetzelfde te doen, dan heb je al snel meerdere steentjes.”

Meer informatie over nalaten aan Stichting ALS Nederland? Ga naar als.nl/nalaten of neem contact op met relatiebeheerder Schenken & Nalaten Anja Bramsen.

Interview: verschenen in het ALSNU van april 2022.