Frank, 41 jaar, vader van Jasper en Thomas en man van Yvonne, kreeg in 2023 de diagnose ALS. Hij is een wetenschapper en fietsfanaat in hart en nieren en vertelt over de aangepaste fiets die hij gebruikt. 

Sport is onderdeel van mijn leven. Iets waar ik ontzettend veel plezier uit haal en het perfecte medicijn na bijvoorbeeld een lange werkdag. Toen ik na twee jaar vage klachten eerder dit jaar de diagnose ALS kreeg, werd dat me keihard ontnomen. Ik ben een fanatiek wielrenner en mountainbiker, maar ik kon de trappers zelf niet meer goed rond krijgen en het evenwicht behouden werd steeds moeilijker. Toch bleef ik nog een tijdje fietsen. Tot het niet meer ging.

De kick van de snelheid
Afgelopen zomer mocht ik een aangepaste fiets ophalen. Met deze driewieler (merknaam: Hase Kettwiesel) kreeg ik mijn stabiliteit en evenwicht tijdens het fietsen weer terug. Het gebruik ervan was fijn, maar ik kon de kick van de snelheid die ik gewend was niet ervaren. En juist die sportkick wilde ik weer krijgen. In september kon ik overstappen op een aangepaste tandem (merknaam: Hase Pino). Op deze fiets zit je als patiënt voorop. Dankzij deze fiets kreeg ik de snelheid en bijbehorende kick weer terug. Fantastisch!

Frank Bos
Heeft de diagnose ALS
‘Een hulpmiddel geeft je de geluksmomenten die je nodig hebt in zo’n zware tijd.'

Het ultieme sportmoment
Op de aangepaste tandem fiets je altijd samen met iemand. Met hoge snelheid door de bochten heen, over de dijk met je kop in de wind en door de heuvels van Limburg. Je beleeft samen het ultieme sportmoment. Ik zoek graag mensen op, maar ben door de ziekte veel thuis.

Dankzij deze fiets kan ik met mijn vrienden op pad. Volgend jaar gaan we de Mont Ventoux op tijdens Tour du ALS. Ik hoop dat mijn benen het dan nog doen. Gelukkig kan ik op mijn aangepaste fiets mijn benen ook laten rusten. Daarmee is het de perfecte fiets om toch de sportbeleving te krijgen.

Hamburger halen
Wat je door de ziekte wordt afgenomen, krijg je door een hulpmiddel weer terug. Ik ben laatst een hele week weggeweest met vrienden. De fiets ging mee op een kar achter de auto. Tijdens deze vakantie maakte ik samen met mijn vrienden misschien wel de mooiste rit van het jaar. Een moment dat je bijblijft.

Net als die keer dat ik samen met een vriend over de dijk racete en we besloten even met de fiets door de McDrive te gaan. Dat vergeet je nooit meer. Je moet op zoek gaan naar wat je wél kan en daar het juiste hulpmiddel bij vinden. Al is het maar tijdelijk, een hulpmiddel geeft je de geluksmomenten die nodig zijn in zo’n zware tijd. Ik ben vastberaden alle hulpmiddelen uit te spelen.