Ze stond aan de wieg van Stichting ALS Nederland zoals we deze vandaag de dag kennen. Al 11 jaar zet Anja Bramsen, sinds vijf jaar relatiebeheerder Schenken en Nalaten, zich met hart en ziel in voor de stichting. Anja: “Ik wil mensen oprecht raken.”

Anja: “Ik ben dankbaar dat ik kan bijdragen aan de oplossing voor ALS, PSMA en PLS. Dagelijks heb ik contact met nabestaanden en (potentiële) donateurs. Het is bijzonder dat mensen hun verhalen met mij willen delen. Dat maakt dat ik iedere dag met een doel opsta.” ALS de wereld uithelpen en zorgen voor zoveel mogelijk warme, persoonlijke en oprechte contactmomenten. Het zijn Anja’s drijfveren. “Ik vind het menselijk contact heel leuk”, zegt Anja. “Je duikt even in iemands leven. Ik geef daarbij ook een deel van mezelf bloot. Als je iemand oprecht weet te raken, dan blijft diegene betrokken.”

Doneren met belastingvoordeel

“In mijn functie als relatiebeheerder informeer ik mensen over schenken en nalaten met belastingvoordeel. Wanneer je ons goede doel steunt, kun je daar zelf voordeel uit halen. Door de ANBI-status van Stichting ALS Nederland is het belastingvoordeel bij een schenking aan ons hoger dan bij een gewone schenking. Bij een nalatenschap wordt er helemaal niets ingehouden door de belastingdienst en gaat het bedrag voor 100% naar ons. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte.”

Anja Bramsen
Relatiebeheerder schenken & nalaten en nabestaandencontact
“Ik vind het menselijk contact heel leuk”, zegt Anja. “Je duikt even in iemands leven. Ik geef daarbij ook een deel van mezelf bloot. Als je iemand oprecht weet te raken, dan blijft diegene betrokken.”

Onmacht omzetten in kracht

“Inmiddels ken ik heel wat ALS-patiënten en nabestaanden”, vertelt Anja. “Anderhalf jaar geleden kreeg mijn goede vriend Jan de diagnose ALS. Hij zit gevangen in zijn eigen lichaam. Zijn spieren laten het één voor één afweten. ’s Avonds gaan slapen maakt hem angstig, omdat hij niet weet wat hij morgen niet meer kan. Mensonterend. Naast mijn werk zet ik mijn spieren dan ook graag in voor ALS-acties. Afgelopen juni liep ik tijdens de Tour du ALS de Mont Ventoux op. Zo zet ik mijn onmacht om in kracht.”

Voor altijd een oranje hart

Anja: “Mijn vader overleed op 52-jarige leeftijd onverwacht, waardoor ik op mijn zesentwintigste wist dat alles zomaar anders kan zijn. Ik geniet dan ook van iedere dag. Ik hou van koken voor en met vrienden en familie, wandelen en hardlopen.” Maar vrije tijd of niet, Anja’s oranje hart blijft spreken. “Ik laat het niet na om ook in mijn vrije tijd mensen te vertellen over mijn werk voor de stichting. Over een aantal jaar ga ik met pensioen, maar ook dan stop ik niet. Ik blijf zolang mogelijk in beweging op zoek naar de oplossing voor ALS.”

Interview: verschenen in het ALSNU van juli 2022.

Doneer meer, betaal minder

Periodiek schenken heeft veel voordelen. Zo is jouw gift aan de strijd tegen ALS volledig aftrekbaar wanneer je deze vastlegt in een overeenkomst en kunnen wij met jouw steun langdurig onderzoek financieren. Meer weten? Anja vertelt je er graag over. Neem contact op via [email protected] of 088-6660333.