Afgelopen november kreeg Natas uit Maarssen de diagnose ALS. Samen met haar omgeving is ze in een rollercoaster terechtgekomen. De hechte vriendinnengroep van Natas meldde Team Blaauw aan voor de ALS Sunrise Walk in Utrecht. Intussen gaan ze met meer dan 150 mensen de zonsopgang tegemoet lopen. “Deze ziekte is zo onvoorspelbaar en verwoestend. Onmenselijk gewoon.”

Van FNS naar ALS
Halverwege november kwam de officiële diagnose: ALS. Natas kreeg eerst de diagnose FNS (Functionele Neurologische Stoornis), tot de neuroloog haar vertelde dat ze 95 procent kans op ALS zou hebben. Zes dagen later werd dit bevestigd in het ALS Centrum in Utrecht. “De diagnose was een mokerslag voor haar, haar dierbaren en ons”, aldus haar vriendinnen.

Natas en vriendinnen
Deelnemers ALS Sunrise Walk
“De diagnose was een mokerslag voor haar, haar dierbaren en ons. Deze ziekte is zo onvoorspelbaar en verwoestend. Onmenselijk gewoon.”

Zelfgekozen familie
De vriendinnengroep van Natas kent elkaar al van jongs af aan. “Onze mannen zijn beste vrienden van elkaar en we noemen ons altijd de ‘zelfgekozen familie’. Toen Natas de diagnose kreeg, voelden wij ons als vriendinnen zo machteloos, dat we in actie wilden komen. We hebben vaak samen gewandeld, dus de ALS Sunrise Walk past helemaal bij ons.” Ze bespraken hun deelname met Natas, die erg enthousiast was. Ze meldden Team Blaauw aan en de aanmeldingen stroomden binnen. Intussen wandelen al 150 mensen mee met Team Blaauw. “Dat het team zo groot zou worden hadden we nooit gedacht. Het is zo hartverwarmend om te zien dat er zoveel mensen Natas op deze manier willen steunen. We hebben er geen woorden voor.”

In actie
Het is niet de eerste keer dat de omgeving van Natas in actie komt. Zo is er eerder geld opgehaald om een traplift met spoed aan te schaffen. Deze wordt al veel gebruikt, omdat traplopen niet meer gaat. “Deze ziekte is zo onvoorspelbaar en verwoestend. Onmenselijk gewoon. We doen alles om Natas te helpen, maar ook voor Stichting ALS Nederland, zodat onderzoeken kunnen plaatsvinden om uiteindelijk een medicijn te vinden.” De vriendinnengroep verwacht een wandeling met een mooie zonsopgang, terwijl ze omringd worden door lieve mensen. Ze zullen in de nacht van 1 op 2 maart te herkennen zijn aan hun ‘BLAAUW t-shirts’.

Wandel net als Team Blaauw in de nacht van 1 op 2 maart mee met de ALS Sunrise Walk. Samen met duizenden anderen lopen we de zonsopgang tegemoet en zetten we ALS in het licht. Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier. En wil jij dit grote team steunen in hun strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina.