De negende editie van Tour du ALS,  het jaarlijkse sportevenement waarmee geld wordt opgehaald voor de strijd tegen ALS, is zaterdag 11 september afgesloten met een recordbedrag: de organisatie meldt een voorlopige opbrengst van bijna 1,2 miljoen euro. Niet eerder werd er zo’n hoog bedrag genoteerd tijdens de eventdag zelf. De teller zal nog verder oplopen: tot eind september kan er worden gedoneerd.

Vanuit het Zuid-Franse bergdorpje Malaucène vertrokken zaterdag in alle vroegte zo’n 500 wielrenners, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten naar de top van de Mont Ventoux. Ook ALS-ambassadeurs Thomas Acda en René Froger fietsten naar boven. “Het was een bijzonder pittige klim”, vertelt René. “Met deze intense ervaring heb ik nog meer bewondering voor de ALS-patiënten die met ons omhoog zijn gegaan, wat een ongekende prestatie!” Natasja Froger bereikte de top al wandelend. Met Tour du ALS haalt Stichting ALS Nederland zoveel mogelijk geld op voor de strijd tegen ALS.

Thomas Acda fietst samen met ALS-patiënt
Voor Thomas Acda was het de tweede keer dat hij meedeed aan Tour du ALS. “Wederom een fantastische ervaring. Gelukkig had ik me deze keer iets beter voorbereid, waardoor ik de klim naar boven als minder zwaar heb ervaren”, aldus Thomas. “Ik fietste mee met het team van ALS-patiënte Marieke Bakker. Om de zoveel minuten wisselden we van positie en nam iemand anders het duwen van Marieke over. De stralende lach van Marieke op de top en de ontlading bij de finish, dat is goud waard!”

Twee keer verplaatst
De aanloop naar de Tour du ALS 2021 kende de nodige uitdagingen. Door de coronapandemie heeft de organisatie het event tot twee keer toe moeten verplaatsen tot het gelukkig dit weekend in een Testen voor Toegang vorm door kon gaan. “Ik ben zo ongelooflijk trots op het bedrag dat alle deelnemers uit Nederland en België bijeen hebben gebracht. Het onderzoek naar ALS krijgt met dit bedrag een wezenlijke duw in de rug”, aldus Gorrit-Jan Blonk, directeur Stichting ALS Nederland.

Vier het leven 
Na de overhandiging van de cheque door Gorrit-Jan Blonk aan Leonard van den Berg, hoofdonderzoeker van het ALS Centrum in Utrecht en Conny van der Meijden van de ALS-patiëntenvereniging vierden alle deelnemers het prachtige resultaat. Thomas en René sloten deze  bijzondere dag feestelijk af met een optreden, waarbij ze het voor Stichting ALS Nederland geschreven nummer ‘Vier het Leven’ zongen.

We bedanken alle deelnemers, vrijwilligers, donateurs, supporters en sponsoren voor hun fantastische inzet en betrokkenheid. Alleen samen trappen we ALS de wereld uit!

Meer informatie of doneren: www.tourduals.nl