Op vrijdag 24 november 2017 organiseerde Stichting ALS Nederland een informele bijeenkomst voor de partners van overleden ALS-patiënten op een bijzondere locatie in Vianen.
Tijdens deze bijeenkomst én inspirerende kookworkshop was er gelegenheid om met andere nabestaanden te praten, ervaringen uit te wisselen en herinneringen te delen. Na een half jaar voorbereidingen treffen door Anja en vrijwilligster Mariel, gaat de Nabestaanden Dag van start in het Experience Center van Miele. Deze sfeervolle locatie is een mix van hightech huishoudelijke apparatuur, een prachtige lounge en een koffiebar met diverse espressoapparaten. Kortom, een gastvrije ambiance!

 

Vanaf 11 uur druppelen de eerste gasten binnen, zij ontvangen een badge en een ALS polsbandje. Daarna kunnen zij kennismaken in de loungeruimte onder het genot van koffie en gevulde speculaas. Je merkt gelijk dat er een klik is, een wenselijke sfeer voor zo’n dag die voor velen natuurlijk spannend is. De gasten komen uit alle windstreken van Nederland, enkele kennen elkaar, sommige zijn alleen.

Als iedereen binnen is, wordt de dag geopend met een hartelijk welkomstwoordje en een voorstel ronde van de aanwezige collega’s van Stichting ALS Nederland. Ook wordt het doel van de dag, tevens het motto van de stichting, benoemd: ‘Kracht door samenwerking’, samen praten en koken. Gorrit-Jan licht vervolgens de samenwerkingsdriehoek toe (ALS Patiënts Connected, ALS Centrum en Stichting ALS Nederland) en schenkt aandacht aan de belangrijkste missie: Een oplossing vinden voor de vreselijke ziekte. Marlies, regiomanager acties en events krijgt na Gorrit-Jan het woord. Ze verteld over haar idee van een levensboom, een papieren boom waarin iedereen een gekleurd blad kan hangen. Op het blad mag de naam van de overleden partner worden geschreven met geboorte- en overlijdensdatum. Een bijzonder gezicht. Na een minuut stilte voor alle overleden patiënten, vertellen nabestaanden Bianca, Annemieke, Inge, Nicole en Chris wie zij zijn en welke binding zij hebben met de stichting in relatie tot hun overleden partner. Verhalen die iedereen doet knikken bij herkenning, ontroering, en respect voor het delen hiervan. Deze gevoelens worden meegenomen op weg naar de kookstudio waar de workshop plaatsvind, onderweg komen de gesprekken op gang. We worden warm ontvangen door de kookbrigade onder leiding van chef-kok Dirk. Hij geeft in het hart van de kookstudio uitleg over de te bereiden receptuur. Een voorgerecht van een overheerlijke culinaire coquille, een hoofdmenu met hertenbiefstuk, en een dessert dat de brigade voor ons zal klaarmaken.

Aan de  kookeilanden bereiden we de voor- en hoofdgerechten, een gezellig en geurig tafereel. Lachen, gieren, brullen, mooie gesprekken en nieuwe contacten. Voor de lezer: het resultaat? Om jaloers op te worden, zo heerlijk! Na een welverdiend applaus verlaten we de studio voor een laatste koffie uurtje met kleurrijke hapjes in de lounge ruimte. De sfeer is geweldig, stralende gezichten, mooie gesprekken, bedankjes over en weer. Bij het afscheid krijgen alle gasten een goodiebag mee met daarin onder andere door Miele aangeboden schorten en receptuur.

Miele namens iedereen bedankt voor het mogelijk maken van deze bijzonder dag!

Bekijk hier alle foto’s van deze dag