Oude cartridges en mobiele telefoons inzamelen en zo bijdragen aan de strijd tegen ALS. Alien Kruysdijk doet het. Na een oproep via Facebook kwam zij kortgeleden in actie. Inmiddels staat er een enorme inzamelbox in haar garage in Lemmer.

“Mijn eerste echte kennismaking met de ziekte ALS was toen ik een bak ijs over me heen kreeg.” Na een voetbalwedstrijd van haar damesvoetbalteam wordt Alien samen met de andere teamleiders uitgedaagd voor de wereldberoemde Ice Bucket Challenge. En die bak ijs bracht het spreekwoordelijke balletje aan het rollen.

Meer bekendheid voor ALS

Alien: “ALS is een vreselijke spierziekte die je langzaam kapot maakt en je alles ontneemt. Je weet niet hoe snel of langzaam het zal gaan, maar je spieren laten je op den duur gewoon in de steek. Je leven wordt nooit meer zoals het was. Gelukkig is er de laatste jaren meer bekendheid voor de ziekte en zie je vaker verhalen over ALS op televisie of in de bladen.”

Het dagelijks leven van een ALS-patiënt

Meer informatie over ALS kreeg Alien toen zij ALS-patiënt Jannie Seinen ging volgen op Facebook. “Jannie deelt haar dagelijkse leven om meer bekendheid te geven aan ALS. Ik lees haar verhalen over hoe ze omgaat met deze akelige ziekte”, vertelt Alien. “Jannie laat je beseffen hoe belangrijk het is dat er wat gebeurt tegen deze ziekte. Ik heb grote bewondering voor deze lieve vrouw. Haar leven staat op z’n kop en toch weet ze haar dagelijks leven met een vleug humor onder woorden te brengen.”

Alien Kruysdijk
Actievoerder
In actie komen geeft een goed gevoel. Een diagnose als ALS zet iemands leven op z’n kop. Voor ALS-patiënten telt iedere minuut! Hoe mooi zou het zijn als zij nog wat extra tijd krijgen?
Inzamelbox voor cartridges en mobieltjes

Het was diezelfde Jannie die Alien ertoe aanzette in actie te komen. Alien: “Op haar Facebook-pagina kwam een bericht voorbij over de inzamelbox van Stichting ALS Nederland. Ik had er nog niet van gehoord, maar heb er gelijk een aangevraagd.” Inmiddels staat de box al een paar weken in Aliens garage. Ze promoot haar box via Instagram en Facebook. “Omdat ik zelf veel print voor mijn webwinkel kan ik iedere week zeker tien cartridges door de gleuf schuiven”, vertelt ze. “Ook vond ik al een paar keer een tasje met oude mobieltjes voor de deur, zo leuk!”

Iedere minuut telt

Een actie als deze opzetten is eenvoudig vindt Alien. “Je hoeft alleen maar een inzamelbox neer te zetten en te zorgen dat mensen het weten! Bijvoorbeeld door jouw actie te delen op social media. In actie komen geeft een goed gevoel. Een diagnose als ALS zet iemands leven op z’n kop. Voor ALS-patiënten telt iedere minuut! Hoe mooi zou het zijn als zij nog wat extra tijd krijgen?”

Start net als Alien een inzamelingsactie en draag bij aan onderzoek naar ALS. Een volle (XL-)box levert al snel 500 euro op!

Vraag een gratis inzamelbox aan

Meer informatie over de inzamelingsactie

Tekst & interview: Brenda van Veen