Stap voor stap naar een betere toekomst voor ALS-patiënten. Deze zomer loopt Lisanne Houben (31) voor de eerste keer mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Als arts-onderzoeker op het gebied van spierfysiologie, ervaart Lisanne dagelijks het belang van een gezond spierstelstel. Dé reden om van haar deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse een sponsorloop te maken en geld in te zamelen voor ALS-onderzoek.

Toeval

Lisanne: “Het idee om deel te nemen aan de Nijmeegse Vierdaagse is bij toeval ontstaan. Ik las in een nieuwsbericht dat er een na-inschrijving zou volgen. Het idee om mee te doen begon te borrelen. Omdat ik op dat moment net een nieuwe hond had, was ik al veel aan het wandelen. Ik kreeg er echt plezier in! Hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd.” Zodra het weer mogelijk was schreef Lisanne zich dan ook meteen in. “Het is de eerste keer dat ik deelneem aan de Vierdaagse. Ik verwacht dat het een onvergetelijke ervaring wordt.”

Iets betekenen voor je medemens

“Toen ik me op de website van de Vierdaagse oriënteerde, viel mijn oog op het kopje ‘Sponsorloop’. Het trok direct mijn interesse. Hoe mooi is het om aan een evenement mee te doen waar je zelf plezier aan beleeft, maar waarmee je ook wat kunt betekenen voor je medemens?” Al komt de ziekte ALS niet in haar omgeving voor, toch koos Lisanne ervoor haar Vierdaagse te koppelen aan Stichting ALS Nederland. “Als arts op een revalidatie-afdeling voor mensen met een dwarslaesie heb ik ervaren wat een enorme impact het op iemand heeft als spieren (deels) niet meer functioneren.”

Lisanne Houben
Deelnemer Nijmeegse Vierdaagse
Als arts op een revalidatie-afdeling voor mensen met een dwarslaesie heb ik ervaren wat een enorme impact het op iemand heeft als spieren (deels) niet meer functioneren.
Wandelend bijpraten

Lisanne heeft een goede basisconditie die ze momenteel uitbouwt door nog meer te wandelen. Lisanne: “In het weekend maak ik lange wandeltochten en doordeweeks extra kortere wandelingen.” En dat wandelen doet zij niet alleen. Naast haar hond heeft ze regelmatig gezelschap van vrienden of familie. “Het valt me op dat je opvallend veel ‘gewone’ afspraken kunt omtoveren tot wandelafspraken. Bijpraten gaat wandelend net zo goed, of misschien nog wel beter!”

Een stapje vooruit

Het promoten van haar sponsorloop doet Lisanne vooral door haar actie onder de aandacht te brengen bij familie, vrienden en collega’s. En met succes, want op dit moment staat haar teller al op ruim 600 euro. “Ik ben blij verrast door de vele mooie reacties en donaties die ik heb mogen ontvangen. Heel veel mensen dragen dit doel een warm hart toe”, zegt ze. “ALS is een ziekte met een vreselijke impact op de getroffen persoon. De ziekte is progressief en er bestaat geen genezing voor. Daarom is het heel belangrijk dat er meer aandacht voor de ziekte komt en er meer onderzoek gedaan wordt om het toekomstperspectief van ALS-patiënten te verbeteren. Het zou heel mooi zijn als we met deze sponsorloop het zo noodzakelijke onderzoek naar ALS een stapje vooruit kunnen helpen.”

Wil jij de actie van Lisanne steunen? Ga naar haar actiepagina en doneer!